De bästa och sämsta lagförändringarna i svensk CS 2023

Vi blickar tillbaka på hur svensk har förändrats under förra året.

2023 har nu lämnat oss och vi går in i 2024. Det finns mycket att titta tillbaka på under året, framförallt i svensk CS. Vi kände därför att vi ville göra en liten summering över de bästa och sämsta förändringarna vi har sett i de svenska lagen i år.

Listan är dels baserat på resultat men även fler faktorer. Hur har lagen blivit bättre eller sämre? Hur har det påverkat den svenska CS-scenen? Vi uppmanar även till diskussion i kommentarsfältet!

De bästa

Flera organisationer satsar på CS

Den första är inte riktigt en förändring till ett lag. Men detta måste nämnas. När vi gick in i 2023 hade vi ett NIP där Hampus "hampus" Poser tog en paus och sen fanns det Eyeballers, inget mer. Nu, ett år senare, finns det tre svenska organisationer som satsar stenhårt på svensk CS, Eyeballers, Godsent och Alliance. Samtidigt har även den norska organisationen Metizport satsat på Sverige.

Detta har lett till att den svenska scenen är tillbaka på riktigt. Hittills har inget av lagen yttrat sig allt för mycket internationellt. Men med de organisationer som kommit in så har de nu bäddat upp för ett rejält spännande 2024.

Eyeballers plockar in HEAP

Under sommaren valde Robin "flusha" Rönnquist att avsluta sin spelarkarriär. Detta kunde bli en tuff förlust för Eyeballers men det visade sig vara en blessing in disguise. In kom istället Ludvig "HEAP" Alonso. Den svenska spelaren har absolut inte varit den bästa spelaren i laget men de har med honom nått nya höjder.

Kort efter bytet föll Eyeballers till 107 på HLTV:s världsranking. Men efter detta har det varit en stabil kurva uppåt. Laget ligger nu på rank 40 i världen. Laget är Sveriges högst rankade lag och tillsammans med HEAP lyckades de vinna Svenska Cupen för att cementera sin plats som Sveriges bästa lag.

Nysattsningen av Lilmix

I de nedre nivåerna av svensk Counter-Strike så har Lilmix varit en stabil kraft. Under de senaste åren har det dock varit mer mixar och spelare som återvinns mer än svenska pantburkar. Detta förändrades verkligen i år. Den nya femman startade i augusti med fyra spelare som aldrig tidigare representerat Lilmix.

Det gick kanske inte så bra som man hade hoppades direkt med Tim "Mann3n" Isak som lämnade snabbt. Efter detta har det även blivit en förändring på ledarfronten med David "Brillo" Lehrman som kommit in istället för Noel "melonhead" Raki. Men laget har set bättre och bättre ut för varje turnering. Det är extremt spännande att faktiskt se ett riktigt i laget som kan fungera som en plantskola för resterande scenen.

De sämsta

NIP lämnar Sverige på riktigt

Detta har varit på gång sedan 2022. Det stora problemet var nog egentligen när NIP gick internationellt från första början. Om inte det hade hänt så kanske de kunde räddat kvar den svenska kärnan. Men problemet var redan startat och när de bänkade både Hampus "hampus" Poser och Ludvig "Brollan" Brolin så var det spiken i kistan. NIP är inte svenskt längre.

Det är just nu svårt att veta om laget kommer att bli bättre efter sina förändringar, vi har sett för lite. Dessa förändringar kanske är jättebra för Ninjas In Pyjamas? Så kan mycket väl vara fallet. Men för svensk CS är det inte bra alls. Vi har förlorat det enda topplaget vi hade kvar.

joel och Godsent-karusellen

Att veta om man ska placera Godsents alla spelarförändringar som något av de bästa eller det sämsta under året är väldigt svårt. Organisationen kom tillbaka till Sverige i år och sedan det hände är det bara en spelare, Nicolas "Plopski" Gonzalez Zamora, kvar från huvudfemman.

Spelarbytena startade när Joel "joel" Holmlund började utredas av ESIC. Han blev temporärt avstängd medan utredning fortsatte och 30 november stod det klart att hans bann går ut 6 januari i år. Det finns inga övertygande bevis på matchfixing men joel har erkänt att han har placerat bets.

Detta ledde till stora svårigheter för Godsent som bytte flera spelare fram och tillbaka. De har nu en stabil femma och har bjudit på bra resultat. Men många av dessa förändringar har varit överraskande, speciellt att de inte valde att fortsätta med Erik "ztr" Gustafsson.

Vi får inte heller glömma att joel var lagets bästa spelare. Nu när utredningen är klar, finns det inte något som gör att man vill ha joel igen? Det är framförallt stökigheten hos Godsent som gör att vi placerar detta som en av de sämsta förändringarna, även om det nu lett till ett lag som känns mer stabilt. Vart vi landade är bra, hur vi kom dit är dåligt.

Svenskarnas flytt till Kina

Tidigare i år flyttade både Rasmus "kreaz" Johansson och Love "phzy" Smidebrant till Kina för gå med i Wings Up och Rare Atom respektive. För kreaz blev resan väldigt kort. Han var bara aktiv i laget mellan 4 oktober och 20 november. Under den tiden vann de två öppna kval men fick inga starkare placeringar.

phzy är fortfarande kvar i Rare Atom och har möjlighet att imponera där. AWP-spelaren anslöt sig till laget 10 oktober. Han har dock inte gjort något märkbart där ännu förutom att gå vidare från öppna kval och kvala sig upp till nästa säsong av ESL Challenger.

På förhand såg båda spelarnas flytt väldigt intressanta ut. Men med tanke på vad som har åstadkommits är det inte mycket att hänga i granen. Vi har fortfarande stora förhoppningar att phzy kan ta sig hela vägen till Majorn genom de asiatiska kvalen. Men med bara två i Majorn som de asiatiska lagen kämpar om så kan det bli rejält svårt, speciellt eftersom även Oceanien räknas in där. Om det inte bär frukt är det nog bättre att åka tillbaka till Europa igen.

Läs även

#1(Med 0 svar)
3 januari 2024 kl 20:39
Darcuz
Många intressanta förändringar men jag hoppas verkligen Phzy kommer tillbaka till Sverige/Europa.
#2(Med 0 svar)
3 januari 2024 kl 21:36
CelahiR
Phzy kommer komma tillbaka likt nawwk när Sverige gjort jobbet och fått tillbaka lag i topp30. Är helt säker på att Svenska toppspelare helst spelar i svenska topplag framför internationella
#3(Med 1 svar)
4 januari 2024 kl 00:15
AFFE
Grym artikel! Tycker verkligen lilmix är roligare än på länge och att phzy borde vända tillbaka efter majorn. Svenska scenen har ett stort behov av AWP spelare av hans klass
#5(Med 0 svar)
4 januari 2024 kl 06:18
CelahiR
Dom flesta lagen blir roligare att se på när man vet att dom är mer permanenta. Att följa ett lag som ständigt har nya spelare bli lätt uttjatat eftersom att man vet om att dom aldrig har ett stabilt spel.
#4(Med 1 svar)
4 januari 2024 kl 00:21
quix
#lilfam
#7(Med 0 svar)
4 januari 2024 kl 17:26
L4rZ
#lilfam
#6(Med 0 svar)
4 januari 2024 kl 06:45
zoon
2024 kommer bli ett grymt år ;)
Du måste vara inloggad för att kommentera.