ZywOo tar hem sin tredje förstaplacering på HLTV:s lista.

ZywOo årets bästa spelare – här är alla vinnare på HLTV Awards

HLTV har delat ut priser för årets bästa lag, spelare och personligheter.

Under lördagen hölls HLTV:s prisceremoni för 2023. På Twitch-sändningen syntes många kända ansikten från sporten, som Zvonimir "Professeur" Burazin, Milan "Striker" Švejda, Pala "Mantrousse" Gilroy Sen, med flera. Dessutom delades flera priser ut.

Priserna delades in i tre kategorier. HLTV-priser utses av en del av HLTV:s personal. Panel-priser utses av en panel bestående av HLTV-personal, studiotalang och professionella spelare. Community-priser har utsetts genom öppen omröstning bland sportens fans. Här är alla pristagare.

HLTV-priser

Årets bästa spelare

Vinnare: Mathieu "ZywOo" Herbaut
Andra plats: Nikola "NiKo" Kovač
Tredje plats: Robin "ropz" Kool

I början av november 2000 släpptes Counter-Strike – och inte långt därefter föddes ZywOo. Det är därför kanske inte så konstigt att fransosen tagit världen med storm. Den något tystlåtne 23-åringen har varit enastående under året, då ingen annan spelare kommit i närheten av hans nivå. Med en Major-vinst på hemmaplan har ZywOo gått from ett framtidshopp till en självklar medlem i Counter-Strikes hall-of-fame, och vi kommer säkerligen se mer av honom framöver.

Årets bästa damspelare

Vinnare: Ana "ANa" Dumbravă
Andra plats: Wiktoria "⁠vicu⁠" Janicka
Tredje plats: Victoria "⁠tory⁠" Kazieva

Sedan ESL:s grundande av Impact-ligan har det funnits ett självklart lag att räkna med – och i spetsen fanns ANa. Den rumänska 24-åringen har spelat hem sitt sjätte världsmästerskap under året och ser inte ut att sakta ner. Med en genomsnittlig rating på 1.29 har hon varit ostoppbar och hoppas säkerligen att nå nya höjder under 2024.

Årets nykomling

Vinnare: Guy "NertZ" Iluz

Om man sett NertZ spela under året kanske man tycker det är märkligt att han faktiskt var årets nykomling. 24-åringen slog dock inte igenom förrän i slutet av 2021 när han gick med i brittiska Endpoint. Efter rekryteringen till ENCE har han tagit CS-världen med stormsteg och kan efter IEM Dallas i år titulera sig som en vinnare på elitnivå. Efter att lagkamraterna gjort sin flytt till Falcons omtalade nysatsning valde NertZ att följa sin tränare Eetu "sAw" Saha till Heroic, där han i veckan kunde säkra en plats i det stängda kvalet till Major:n i Köpenhamn.

Årets damlag

Vinnare: Nigma Galaxy

Sedan grundandet av ESL:s Impact League 2022 har det inte funnits något snack om vilket lag som varit bäst. De nu sexfaldiga världsmästarna har vunnit varje säsong av Impact-ligan, och ser näst intill oslagbara. Det var bara under 2023 som de förlorade sin första karta på LAN någonsin. Ksenia "vilga" Kluenkova uttrycker på scen en önskan att fler organisatörer ska investera i damscenen under 2023 för att fortsätta den viktiga tillväxt som tagit fart senaste åren.

Årets lag

Vinnare: Vitality

Vitality gjorde en satsning i Counter-Strike i slutet av 2018, då man byggde ett lag kring en relativt okänd spelare – ZywOo. Runt stjärnan rekryterade man veteraner och världsmästare. Det dröjde inte mer än ett år innan ZywOo kunde titulera sig som världens bästa spelare enligt HLTV. 2023 blev det officiellt, då Vitality kunde vinna fem stora LAN-turneringar under året, däribland en Major.

Panel-priser

Årets coach

Vinnare: Danny "zonic" Sørensen

zonic spelade Counter-Strike professionellt mellan 2003 och 2012, som del av det legendariska laget mTw. Han återkom till Counter-Strike som coach för det nygrundade Astralis, och kom snart att bli en av de bästa coacherna genom tiderna. Efter fyra Major-vinster hos Astralis och nu ytterligare en med Vitality har zonic fler vunna Majors än någon annan tränare, och kommer under året bygga ett nytt lag hos Falcons med Marco "Snappi" Pfeiffer.

Årets IGL

Vinnare: Dan "apEX" Madesclaire

Efter Alex "ALEX" McMeekin lämnade Vitality i början av 2020 tog apEX över rollen som lagkapten, för första gången i sin karriär. Fyra år senare, med världens bästa spelare som lagkamrat lyckades han ta sin andra Major-vinst i karriären i Paris. 30-åringen förlängde sitt kontrakt med två år i slutet av 2023 och återförenades med tidigare tränaren Rémy "XTQZZZ" Quoniam, med förhoppningar om ytterligare framgångar under 2024.

Årets AWP:are

Vinnare: Mathieu "ZywOo" Herbaut

Counter-Strikes:s "utvalde" har dominerat under året, som Vitality:s AWP:are. Han låter sig dock inte definieras av vapnet, utan är otvivelaktligen en av världens bästa spelare oavsett vilket vapen han håller i. Under 2024 kommer 23-åringen hoppas på ytterligare framgångar med laget som tog chansen på fransosen i slutet av 2018, när han bara var 17 år gammal.

Årets ankare

Vinnare: Emil "Magisk" Reif

Den danske 25-åringen ersatte Markus "Kjaerbye" Kjærbye i Astralis under början av 2018, då den sistnämnde mycket kontroversiellt gjorde flytten till danska rivalen North. Det visade sig vara ett bra beslut, då Astralis med Magisk skulle komma att vinna tre Majors i rad. Magisk följde sina lagkamrater zonic och Peter "dupreeh" Rasmussen till Vitality inför 2022, och under 2023 vann årets 17:e bästa spelare sin fjärde Major. Nu följer han återigen zonic till Falcons inför 2024.

Årets closer

Vinnare: Robin "ropz" Kool

Den 24-årige estniska ropz skapade ett namn för sig själv under 2017 genom Faceit Pro League. Där spelade han så bra att många anklagade honom för fusk. Från en chockartad rekrytering till mousesports som 17-åring utvecklades han till lagets absolut största stjärna, innan han följde Finn "karrigan" Andersen till FaZe Clan. Flytten ledde snart till en Major-vinst i Antwerp, och under 2023 lades en Intel Grand Slam till i samlingen. Han har fått rykte som en av de mest intelligenta spelarna i CS2, och nu återförenad med David "frozen" Čerňanský hoppas ropz att återta tronen som världens bästa under 2024.

Årets opener

Vinnare: Nikola "NiKo" Kovač

Kanske världens bästa rifler fick tyvärr lämna CS:GO utan den Major-vinst han så gärna ville ha. Som ytterligare en talang från MOUZ flyttade han till FaZe Clan. Där kom han kittlande nära en Major-vinst i Boston 2018, innan laget långsamt bröts ihop. Han gjorde flytten till G2 för att spela med kusinen Nemanja "huNter" Kovač i slutet av 2020, och under 2023 lyfte kusinparet troféerna i både IEM Katowice och IEM Cologne. Han må ha missat sin Major i CS:GO, men än finns tid för NiKo att ta hem sin Major i CS2.

Årets highlight

Vinnare: Mathieu "ZywOo" Herbaut

Det lär bli trångt i resväskan på vägen hem, för även detta pris går till fransosen. Klippet kommer från hans 1v4-clutch mot G2 under Major:n i Paris – ett av många klipp som spelades in under hans spektakulära år.

Community-priser

Årets turnering

Vinnare: BLAST Paris Major

Årets enda Major hölls i Paris, och det blev en mycket uppmärksammad turnering. Franska Vitality lyckades med sitt mål att vinna en Major på hemmaplan, vilket gav Mathieu "ZywOo" Herbaut sin första Major och dupreeh vann sin femte Major – ett nytt världsrekord. Samtidigt slogs många av favoriterna ut ur turneringen tidigt, och flera otippade lag gick väldigt långt – bland andra Apeks med svenska Tim "nawwk" Jonasson. Isak "isak" Fahlén gick till och med hela vägen till finalen med GamerLegion.

Årets content creator

Vinnare: 3kliksphilip

3kliksphilip har gjort YouTube-videor om Counter-Strike i mer än 15 år. Han är känd för att vara väldigt kunnig när det kommer till exakt hur spelet fungerar, och gör ofta videor där han förklarar hur spelet förändras varje gång en ny version kommer ut. Han producerar även sin egen musik till sina videor, som blivit ett musikpaket i spelet.

Årets streamer

Vinnare: ohnePixel

Bild: ohnePixel (Instagram)

ohnePixel är en Twitch-streamer som blev känd tack vare hans streams där han ofta öppnade cases i spelet. Med över en miljon följare på Twitch och tusentals regelbundna tittare är han en av de verkligt stora spelarna på skins-marknaden.

Årets studiotalang

Vinnare: Australien Chad "SPUNJ" Burchill

34-åriga SPUNJ påbörjade sin proffskarriär redan 2008 då han spelade Counter-Strike Source. Som en av de ledande figurerna i Australien pensionerades han 2016 och började som kommentator. Sedan dess har han kommenterat otaliga stora LAN-turneringar och flera Major-finaler. Han programleder även HLTV:s återkommande podcast, HLTV Confirmed.

Sändningen fortsätter på HLTV:s Twitch-kanal, där många spelare, studiotalanger och andra personligheter gästar i soffan hos SPUNJ, Striker och Professeur.

Läs även

#1(Med 0 svar)
14 januari 2024 kl 04:08
CelahiR
Grattis alla till priserna!
#2(Med 0 svar)
14 januari 2024 kl 06:40
Darcuz
Välförtjänt :D
#3(Med 0 svar)
15 januari 2024 kl 16:26
1danne1
Väl förtjänat ZywOo!
Du måste vara inloggad för att kommentera.