Stor intervju med Xizt: "Framtiden för den svenska scenen ser hoppfull ut"

Den svenska coachen pratar om den sista tiden i Heroic, viljan att bygga ett svenskt topplag och mer i denna intervju.

I december stod det klart att den svenska coachen Richard "Xizt" Landström inte längre var en del av Heroic. Han hjälpte laget till vinster i Blast Premier Fall Finals 2022 och Spring Finals 2023. Dessutom hjälpte han laget till slutspel i fyra stycken Majors.

Men efter en minst sagt kaosartad tid i Heroic så valde de två parterna att skilja sig åt. Nu har det gått två månader sedan han lämnade Heroic. Vi valde att ta ett snack med Xizt för att få höra hans tankar om slutet i Heroic, viljan att skapa ett svenskt lag och mycket mer.

Nu har det gått ett tag sedan du lämnade Heroic. Vad har du hittat på under den senaste tiden?

Har tagit det lugnt och försökt njuta av lite ledighet, men samtidigt har det varit konstigt att inte jobba nästan varje dag, så man saknar det. Det har varit skönt att kunna ta ett steg tillbaka och reflektera vad man egentligen vill göra i framtiden, och hur man vill göra saker och ting annorlunda. Har så klart kollat på mycket CS, speciellt de svenska lagen och även gästat lite hos Esportstudion som jag tyckte varit väldigt kul.

Om vi kollar på den sista tiden i Heroic så var det ju rätt stökigt. Kan du prata lite om hur du såg på detta och påverkade detta ditt beslut att inte försöka fortsätta med organisationen?

Ja, det var väldigt kaotiskt. Som alla vet så tappade vi, på papperet, våra två bästa spelare i stavn och jabbi, samt cadiaN som hade de 2 viktigaste rollerna, AWP och IGL. Så det kändes tufft och det var svårt att försöka bygga något nytt som man känner skulle kunna nå samma nivå som vi hade.

Det hela började väl egentligen innan Paris-Majorn då Heroic var i en process att byta ägare och allt var väldigt kaotiskt och vi i CS-laget visste inte hur framtiden skulle se ut för oss. Jag skulle säga att en av våra styrkor i Heroic var att vi hade ett väldigt starkt performance staff och när vi började tappa folk där så blev det väldigt svårt att hålla ihop laget och det var snack länge från organisationen att anställa nytt och förändringar skulle ske men hela säsongen efter sommaren så hände ingenting.

Jag var tydlig till management att jag hade svårt att lägga 100% på ett projekt som jag inte tror på. Jag pitchade mina idéer till Heroic som jag trodde på men vi hade helt enkelt olika visioner på hur vi skulle gå vidare med laget.

Många trodde ju att du skulle gå till Astralis, speciellt med tanke på stavn, Jabbi och Kasper Straube Hansen. Fanns det några diskussioner där

Ingen kommentar.

Har du fått andra erbjudanden redan nu som har varit intressanta?

Det fanns ett erbjudande, från ett tier 1-lag, som var intressant och lockande, men det kändes inte helt rätt i slutändan. Det fanns också några andra intresserade, typ tier 2-lag, men ingenting som jag var villig att hoppa på just då. Timingen blev inte så bra och de flesta lagen hade redan låst sina lag för 2024.

Under spelarpausen gick det lite rykten om att folk ville bygga ett svenskt superlag. Som jag förstår det ska du har varit en del av dessa tankar. Kan du berätta lite om det?

Ja, det fanns en lucka att bygga ett riktigt bra svenskt lag i höstas, men på grund av vissa spelarkontrakt så fanns det ingen organisation som var villig att betala stora buyouts just då.

Nu står du ju utan lag att coacha. Hur ser dina planer ut just nu?

Jag vill fortsätta att coacha, men vi får se vart det bär av efter Majorn. Vi får se vad som är möjligt, det absolut roligaste hade varit att försöka bygga ett nytt, svenskt lag med potential att bli ett topp 10 lag.

I Heroic var ju cadiaN din IGL. Han är ju känd för att vara väldigt engagerad och en person som tar mycket plats. Är detta den typen av IGL du vill fortsätta jobba med eller skulle du vilja ta mer plats i ett lag?

Jag tror att en av mina största styrkor är att kunna anpassa mig i olika miljöer. Det viktigaste är att man har en bra relation med sin IGL och låter den göra sin grej, det är så klart avgörande att alla spelarna är komfortabla i sin roll och man får ut det bästa av dem.

Tack för din tid, något du vill säga till de svenska fansen?

Som ett svenskt fan själv, så tycker jag att framtiden för den svenska scenen ser hoppfull ut, men det kommer ta tid att komma tillbaka till toppen. Tycker att den svenska scenen har utvecklats enormt 2023, det finns så många svenska lag i tier 2-3 just nu som grindar stenhårt, och det kommer bära frukt så småningom.

Läs även

#1(Med 1 svar)
13 februari 2024 kl 19:27
Darcuz
Så jäkla roligt att Xizt tror på den svenska scenen. Hoppas han hittar ett nytt hem snart!
#3(Med 0 svar)
13 februari 2024 kl 21:03
CelahiR
Exakt min tanke, blev varm i kroppen av att läsa hans hoppfulla ord :)
#2(Med 1 svar)
13 februari 2024 kl 19:45
vetten
Isaks kontrakt skulle gå ut, nawwks kontrakt skulle gå ut, Brollan bänkad, Hampus bänkad. Ja fan där var en riktigt bra chans :(. Striker och Professur från HLTV sa exakt samma, att där var en org intresserad av att bygga helsvenskt men att det blev för dyrt.
#4(Med 0 svar)
13 februari 2024 kl 21:05
CelahiR
Och så kom Falcons och satte ekonomin i hela cs scenen på slagsida genom att betala ut fantasilöner :) skulle vara så otroligt intressant att höra vad svenska proffsen vill ha i lön och hur den lönen fördelas på månadslön och prispengar samt stickers :)
Du måste vara inloggad för att kommentera.