NIP mot Metziport idag – detta står på spel

Ett riktigt supermöte spelas idag.

Idag avgörs kvalet till ESL Challenger Jönköping. I finalen av kvalet väntar Aurora. De kommer att ställas mot vinnarna mellan Ninjas In Pyjamas och Metizport.

Matchen melllan NIP och Metizport startar klockan 15:30. Esportstudion kommer att sända matchen.

Första gången lagen möter varandra

Detta är första gången någonsin som det svenska Metizport-laget ställs mot Ninjas In Pyjamas. NIP har dessutom ett helt nybyggt lag. Inte ens lagens kärnor har därmed ställts mot varandra.

Vad NIP är mot vad NIP kunde vara

Ninjas In Pyjamas har efter ett misslyckad Majorkval byggt om hela laget. De enda som är kvar är Alejandro "alex" Masanet och Fredrik "REZ" Sterner. Efter detta har de plockat upp Max "maxster" Jansson från Young Ninjas och Artem "r1nkle" Moroz har kommit in som lagets nya AWP-spelare. NIP har inte en fastställd femma utan spelar just nu med deras akademispelare Maoz "BluePho3nix" Paz.

I Metizport har alla spelare och coach på något sett representerat NIP. Linus "nilo" Bergman, Adam "adamb" Ångström och Erik "ztr" Gustafsson har alla spelat i Young Ninjas medan Ahmed "abdi" Abdi har varit Young Ninjas coach. ztr spelade även för huvudlaget under 2021. Tim "susp" Ångström och Jack "Jackinho" Ström Mattsson har även hoppat in i Young Ninjas vid olika perioder.

Många har ställt sig frågande till varför NIP inte plockat upp något av dessa spelare när de faktiskt representerade Young Ninjas, speciellt när det kommer till nilo. Många ser just nilo som den största svenska talangen just nu och när folk bygger hypotetiska svenska drömlag så är han ofta med.

Otroligt viktigt kval

Detta kvalet är inte till vilken ESL Challenger-turnering so helst. Det är ett kval till Jönköping och Dreamhack Summer. Visst, att en plats i ESL Pro League står på spel i huvudturneringen är extremt viktigt. Men det kanske inte är det viktigaste.

Metizport har fortfarande inte fått spela på en svensk scen. I Svenska Cupen förra året förlorade de i kvartsfinalen mot Godsent. De har spelat på olika turneringar på Inferno Online men det har inte varit scenmatcher. Detta är det alltid när ESL Challenger spelas på Dreamhack. Den svenska publiken kommer att vara där.

REZ vill nog spela framför hemmapubliken igen

Detta är minst lika viktigt för NIP. Den svenska organisationen är trots deras svagare resultat under de senaste åren fortfarande många svenskars favoritlag. Med en internationell femma och beslut som många svenska fans inte hållit med om så är detta väldigt viktigt för NIP. Att få spela framför en hemmapublik kan hjälpa dem otroligt mycket.

Vilka är favoriter?

Enligt oddssättarna så är det inget av lagen som är stora favoriter. De flesta bettingsiter ger NIP en liten fördel. Det är extremt svårt att säga då NIP är ett helt nytt lag. Det som talar för Metizport är just att NIP har minimal pracc-tid medan Metizport har kunnat nöta rejält på senaste.

Vilka kartor kommer att spelas?

Ninjas In Pyjamas har hunnit spela fyra matcher med deras nya femma. Där har de bannat en av Metizports bästa kartor, Mirage, i varje match. Denna kommer vi därmed inte att få se. Metizport har under den senaste tiden bytt sin permabann från Anubis till Nuke. Vi kommer därför heller inte att få se Nuke spelas.

Detta är en karta som NIP dessutom gillat att välja. De har i tre av sina matcher valt att spela just Nuke. När Nuke varit bannad så har NIP istället pickat Ancient. Den har även varit en karta som NIP lämnat uppe som tredje karta. NIP borde picka Ancient.

ztr och hans grabbar kan ha en liten fördel i veton

Metizport har lite annat att arbeta med. Men de borde picka Vertigo. Det är en av deras bästa kartor och en som NIP har lämnat uppe till senare i veto processen. Tredje kartan är svårare att säga. Det finns tre alternativ: Overpass, Inferno och Anubis. NIP har gillat att ta bort Anubis i sin andra bann medan Metizport har tagit bort Inferno flera gånger där. Overpass är det troligaste valet men det kan mycket väl blir Inferno eller Anubis.

Spelare att hålla koll på

I NIP är det solklart vilka spelare man ska kolla extra på. r1nkle är lagets nya AWP-spealre som också har spelat bra. Hittills i kvalet har han en HLTV-rating på 1.17 och har spelat bra i varenda match förutom i förlusten mot Aurora. Spelaren med näst högst rating i NIP i detta kval är faktiskt maxster. Den svenska talangen är inte långt bakom r1nkle med en rating på 1.15.

Traditionellt sett så är det nilo som man brukar hitta i toppen av scoreboarden. Men i detta kval så är det adamb som har bäst rating på 1.16. Men det är jämnt i Metizport. Längst ner ligger ztr på 0.98. Alla spelare har dragit sitt strå till stacken. Det viktigaste för Metizport i denna matchen kan dock vara Jackinho. AWP-duellen mot r1nkle är något alla borde kolla lite extra på.

Ninjas in Pyjamas
2 - 1
Metizport
All kartor
Ninjas in Pyjamas K - D +/- ADR KAST Rating 2.0
Artem 'r1nkle' Moroz 54 - 36 +18 86.7 74.6% 1.41
Sverige Max 'maxster' Jansson 46 - 35 +11 81.1 87.3% 1.32
Sverige Fredrik 'REZ' Sterner 48 - 39 +9 77.6 79.4% 1.23
Alejandro 'alex' Masanet 43 - 38 +5 74.0 68.3% 1.07
Maoz 'BluePho3nix' Paz 32 - 37 -5 61.9 82.5% 1.00
Metizport K - D +/- ADR KAST Rating 2.0
Sverige Linus 'nilo' Bergman 53 - 47 +6 91.2 71.4% 1.20
Sverige Adam 'adamb' Ångström 41 - 46 -5 76.8 77.8% 1.01
Sverige Tim 'susp' Ångström 37 - 47 -10 65.8 68.3% 0.85
Sverige Erik 'ztr' Gustafsson 28 - 44 -16 56.2 69.8% 0.78
Sverige Jack 'Jackinho' Ström Mattsson 25 - 42 -17 38.6 66.7% 0.70

Läs även

#1(Med 0 svar)
4 april 2024 kl 12:31
CelahiR
Metizport borde vara favoriter. Jag tror oddsen spelar på NiPs organisation-namn.
#2(Med 0 svar)
5 april 2024 kl 09:28
Darcuz
Derby!!
Du måste vara inloggad för att kommentera.