walle är tillbaka i CS-världen

Stor intervju med walle om comebacken till CS: "Känns som att jag kommit hem"

Dennis "walle" Wallenberg är en av de största legendarena inom svenska CS. Han berättar nu om comebacken.

Tidigare i år återvände Dennis "walle" Wallenberg till Counter-Strike. Den svenska legendaren hade varit borta i över tio år.

Den svenska legendaren har sedan dess varit i klädbranschen och helt borta från esporten. Nu berättar han varför han valde komma tillbaka och hans tankar om hur allt har förändrats, hur svensk CS ser ut och mycket mycket mer.

Först och främst, välkommen tillbaka in i CS-världen. Hur känns det att vara tillbaka?

Tack. Som. Fan. Det känns otroligt bra. Nu när jag är tillbaka så inser jag hur mycket jag har saknat det, och hur mycket jag älskar esport och Counter-Strike. Det känns som att jag kommit hem ärligt talat.

Vad var det som fick dig att återvända efter du varit borta i tio år?

Den stora anledningen till att jag överhuvudtaget kunde återvända är för att jag lade ner mina företag som jag har drivit senaste sex åren. Sedan jag slutade med CS runt 2011 så har jag varit inom klädbranschen, och det är där som jag har drivit mina företag. Jag hade ett relativt stort företag, med 9 klädbutiker runtom i Sverige, 50 anställda och en omsättning på ca 60 miljoner.

Under våren och sommaren 2023 så blev jag tvungen att ta det tuffa beslutet att försätta mina butiker i konkurs. Vi hade verkat i en otroligt tuff och utsatt bransch med både pandemi och lågkonjuktur.

Det var tungt i slutet och det slet väldigt hårt mentalt på mig också. Helt ärligt så har jag nog aldrig varit så pressad, stressad och deprimerad som jag var där och då. Lägg till på det att jag är en sån person som inte pratar om känslor, och inte ber om hjälp, så blev det tufft.

Efter att jag tagit beslutet och tagit hjälp av min familj för första gången på 37 år, så kom vändningen.

Beslutet ledde till att jag började må bättre och se ljuset i tunneln, och mitt i allt så befann jag mig i en situation där jag frågade mig själv - "Om jag fick välja helt fritt. Vad skulle jag då syssla med framåt?", för det här var första gången på flera år som jag inte satt fast i någonting, och kunde ta nya beslut inför framtiden.

Svaret var faktiskt enkelt för mig. Jag ville tillbaka till esport och gaming.

Anledningen till att jag ville tillbaka till esport och gaming är för att jag älskar det. Gaming har gett mig personligen så mycket. Idag är jag på en helt annan plats i livet, än när jag var aktiv spelare.

Jag har mycket mer erfarenhet för att kunna göra bra saker inom esport. Mitt mål är att utveckla branschen på ett hållbart och långsiktigt sätt, och jag vill gärna hjälpa dagens generation och spelare att göra bra val.
Personligen tycker jag att det finns väldigt mycket att göra, och vi har långt kvar.

walle kommenterar 1.6 tillsammans med HeatoN under Copenhagen Games 2012

Du jobbar idag på Black Molly Entertainment. Vad är din roll där, och hur kommer det sig att du hamnade hos just dem?

Innan jag hamnade på BME var jag i kontakt med flera svenska organisationer för att erbjuda mina tjänster, bland annat NIP, Alliance, Godsent & Eyeballers. När jag var i kontakt med Eyeballers och JW så visade det sig att de hade en delägare i BME, där en gammal vän till mig fanns, nämligen greykarn.

På den vägen var det. Jag tog kontakt med greykarn och gänget på BME. I slutändan ville jag gärna jobba med greykarn och BME av några olika anledningar. De är ett riktigt härligt gäng som har ett bra rykte i branschen, och de sitter på en väldigt bra position i Sveriges esport för att utveckla branschen och göra bra saker. Jag är ändå här primärt för att kunna påverka och göra bra saker, och det kan vi på BME göra.

På Black Molly Entertainment så gör vi massa roliga grejer. Vi är nordens ledande produktionsföretag inom esport & gaming. Vi är även delägare i Eyeballers, och det är vi som driver och producerar Esportstudion.

Esportstudion är ett koncept som ligger oss varmt om hjärtat, där vi faktiskt driver på utvecklingen av den svenska esporten på ett hållbart och långsiktigt sätt. Vi har fått väldigt fin respons från communityt, och det är vi väldigt stolta för.

Vi kommer att fortsätta sända CS på svenska på Esportstudion, och följa alla våra svenska spelare och lag.
Vi ska vara en röst och en drivkraft för att pusha svensk esport framåt.

Min officiella roll på BME är att jag jobbar med partners som vill synas i Eyeballers och Esportstudion. Det passar mig bra med tanke på min erfarenhet både som spelare, men även entreprenör.

Du har varit väldigt aktiv på Twitter och även skrivit krönikor på Fragbite där du tar med dina tankar från förr. Vad ser du som den största skillnaden på CS-lag från din tid och nu?

Well, det är svårt att peka på bara en skillnad. En enorm skillnad är omgivningen som CS-lagen har. Idag har de coach, analytiker, mentala coacher och ett otroligt stöd jämfört med vad vi hade. På vår tid så var IGL, ledare, analytiker, mental coach ofta en och samma person.
Kan ni tänka er hur underskattad en IGL egentligen var på den tiden?

Det finns även en hel uppsättning av nya verktyg som hjälper lagen att analysera matcher och motstånd. Otrolig utveckling.

Något som det blivit ett enormt fokus på idag är också de olika rollerna som finns inom CS-lag. Den som följer mig på Twitter vet att jag inte är något jättefan av detta. Jag köper att rollerna har utvecklats, och att det här är en positiv utveckling, men det är alltför ofta som lag och spelare använder rollerna som en ursäkt till att inte prestera.

Förut så fanns det tre roller. AWP, IGL och rifler. En rifler var tvungen att vara väldigt bred i sin roll, och skulle kunna behärska både entry, support, anchor och lurk i en och samma spelare. Jag tycker att spelarna verkar lite för satta i sina roller, och att lagen och spelarna skulle må bättre av att vara lite mer flexibla och öppna, likt det "gamla" tänket.

Jag kan väl också tycka att vissa av CS-spelarna verkar lite för frånkopplade från sina fans och sitt community, och lite för privilegierade, på ett sätt som gör dem svåra att jobba med och hantera.

Skulle även påstå att CS-spelare idag är överbetalda sett till vad de gör för sin organisation och dess varumärke, och sina fans och community.

walle och SK-Gaming efter en tredjeplats i IEM 4

Vad ser du för positiva förändringar som har hänt under åren du varit borta?

Generellt så verkar nivån ha blivit högre. Fler bra spelare och lag. Det finns många turneringar att spela just nu, vilket är roligt.

För spelarna och lagen tycker jag att förbättringen i deras omgivning är extremt positivt, med mentalt stöd, coacher och så vidare. Jag tycker bara att man inte får ta det för givet.

Twitch och streaming är en otroligt rolig förändring som har hänt. Det fanns inte på min tid. Det är ett riktigt bra sätt för spelarna att interagera med sitt community. Jag själv kollar mycket på streamers.

Det är positivt att löner och prispengar också har höjts, men jag tycker som sagt att lönerna är något för höga om jag ska vara ärlig. Det måste finnas en lönsamhet och långsiktighet i organisationerna också.

Ser du några negativa förändringar? I så fall vilka?

Jag är en stor motståndare till den oreglerade gambling som försiggår på streaming-plattformer. Jag vill vara tydlig med att jag inte är emot reglerad gambling och casino, för de har ett regelverk att förhålla sig till och rutiner för att hantera spelare i riskzon.

Det som jag har extremt svårt för är när man marknadsför oreglerade gambling-sidor till unga människor som ser upp till en. Det pågår en normalisering av detta som är farlig och oansvarigt.

Från ett annat perspektiv så tror jag också att det här hämmar utvecklingen i branschen just nu, så det är flera negativa aspekt med det. Hur ska vi kunna ta nästa steg som industri, och få fler traditionella företag att investera i oss, när det ser ut som det gör? Det finns mycket att göra här.

Jag skulle också vilja efterlysa mer professionalism från spelare och lag. Många organisationer och lag behöver också komma ihåg, eller inse att det är ungdomar som de jobbar med, som är proffs i spelen. De behöver få rejält med mentalt stöd från sitt lag, och de behöver också få en solid rådgivning från laget för att kunna utvecklas på ett bra sätt.

Här skulle jag väl efterlysa att coacher och organisationer ska ta mer ansvar för sina spelare och ungdomar. Även spelarna behöver vara mer professionella, och inse att det också kommer skyldigheter med att lyfta en lön som professionell spelare, och bete sig därefter.

Svensk CS har fallit lite de senaste åren. Du som inte varit med under hela tiden och mer kommit in nu. Vad ser du har varit anledningen till detta

Det var en av de första sakerna som jag reagerade på när jag kom tillbaka tidigare i år. Var är svensk CS i toppskiktet? Jag var både chockad och förvånad över att vi hade tappat det så rejält.

En uppenbar anledning till att vi tappat vår position är för att lag som NIP och Fnatic gått ifrån svensk Counter-Strike, där de varit närvarande i så många år.

Personligen så tycker jag att NiP ska ha en svensk lineup. Det är deras DNA, och ett legacy som man byggt upp i över 15 års tid. Jag har varit en del av att bygga upp det. Jag förstår inte värdet av att gå ifrån detta legacy, för att satsa på internationell mellanmjölk.

NiP som lag har haft ett monopol på den svenska marknaden i snart 20 års tid, men man väljer att gå ifrån det. Jag förstår inte. Jag har också hört att någon påstått att det inte finns några talanger i svensk CS.

För att se det positiva i det hela så händer det extremt mycket positiva saker inom svensk Counter-Strike just nu. Vi har flera organisationer som satsar på helsvenska lineups, och det är väl bara tacka och ta emot att NIP ger över stafettpinnen i Sverige just nu, för någon annan att ta över.

Till detta så ser vi ett väldigt engagerat community och fans och nya initiativ som Esportstudion och Dust2.se som bidrar till att utveckla den svenska esport-scenen. Just nu ser det extremt ljust ut.

NIP sista gången de vann S tier-turnering, IEM Oakland 2017

Om du får drömma, hur ser svensk CS ut om fem år?

Om fem år så vill jag drömma att Sverige är tillbaka där vi ska vara - som en av de bästa nationerna inom Counter-Strike.

Jag önskar att vi har helsvenska lineups i tier 1, och att vi har något svenskt lag som lyckats vinna minst en major. Till detta så hoppas jag att vi får se en bra utveckling under tier 1 i Sverige också, där vi har bra satsningar för att få fram nya spelare hela tiden. Här är vi på god väg redan.

walle och RobbaN under WCG 2010

Många gamla rävar undrar nog vad andra gamla proffs håller på med och hur det mår. Har du kontakt med många gamla lagkamrater? Och kan vi drömma om en comeback av miniwalle?

Jag har tyvärr inte speciellt bra kontakt med gamla lagkamrater, och det ligger på mig. Jag är dålig på sånt. Jag har återupptagit min kontakt med RobbaN nu när jag kommit tillbaka, som är en av de lagkamrater som jag har varit närmast. När det kommer till miniw så kan man alltid drömma.

Tack för din tid! Sista frågan, sätter du räksallad på korven?

Nej. Jag skulle vilja öppna min dörr för att hjälpa fler människor inom esport. Min inbox är öppen för frågor eller bollplank. Vi behöver hjälpa varandra mer.

Läs även

#1(Med 1 svar)
3 november 2023 kl 13:31
rich
Riktigt tråkigt att höra om den tuffa tiden, men inget ont utan något gott – glad att den ledde dig hem till gibbvärlden!
#2(Med 0 svar)
3 november 2023 kl 13:37
walleDA1337
Tack gamle vän ❤️
#3(Med 1 svar)
3 november 2023 kl 14:15
Darcuz
svenska scenen behöver människor som Walle, en otrolig bra förebild!
#4(Med 0 svar)
3 november 2023 kl 14:23
walleDA1337
Fin du är Darcuz. Kan bara säga detsamma till dig!
#5(Med 1 svar)
3 november 2023 kl 15:01
zoon
Detta var fantastiskt att läsa, tack dust2 men också Walle för detta, jag själv har ju vart/är ett fan och följt nästintill hela din resa från 2000-2011! Vill bara säga att det är otroligt roligt att ha dig tillbaka och då pratar jag för hela communityn skulle jag tro, fortsätt med det du gör ❤️
#7(Med 0 svar)
3 november 2023 kl 15:15
walleDA1337
Stort tack zoon, det uppskattas!
#6(Med 1 svar)
3 november 2023 kl 15:02
kREATIV
Walle är en riktigt legend och vi skulle behöva 10+ av dig ❤️
#8(Med 0 svar)
3 november 2023 kl 15:15
walleDA1337
👊❤️
#9(Med 1 svar)
3 november 2023 kl 19:23
CelahiR
En fantastisk förebild. Jag blir så stolt över ditt tankesätt. <3
#10(Med 0 svar)
3 november 2023 kl 20:39
walleDA1337
Tack CelahiR och detsamma till dig!
#11(Med 1 svar)
3 november 2023 kl 23:14
pani
Riktigt kul att du e back in biz Walle!

PS: Fick lite cs.nu känsla av intervjun, white theme osv!! Gillart

#Snyggt
#12(Med 0 svar)
4 november 2023 kl 07:54
walleDA1337
Thx man 😄
Du måste vara inloggad för att kommentera.