THREAT förklarar ändringarna i NIP

Stor intervju med THREAT: "Det är dags att börja vinna turneringar igen"

Ninjas In Pyjamas general manager pratar nu om alla förändringar i NIP och varför de gör dem.

Ninjas In Pyjamas är under stora förändringar. Laget har nu bara en svensk spelare kvar, Fredrik "REZ" Sterner. De stora förändringarna har skett när Björn "THREAT" Pers kommit tillbaka till organisationen som general manager.

Men varför återvände THREAT? Varför ser vi nu så stora skillnader? Detta är frågor vi ville ha svar på. Så vi tog ju såklart tillfället i akt att fråga detta och mer i en stor intervju med THREAT.

Du är nu tillbaka i NIP efter du varit borta i nästan ett år, vad fick dig att återvända till NIP?

När jag fick sluta på NIP i slutet av förra året så fick jag några rätt bra erbjudanden men på grund av olika anledningar så gick det inte att få till. Jag bestämde mig då för att ta några månader off fram till Paris Majorn för att se om några lag eventuellt tänkte göra några ändringar då. Efter Majorn påbörjade jag prat med några lag återigen men hittade inget som jag kände mig 100% med, så jag stod återigen utan lag med ett CS2 som inte var långt borta.

Hade under året hållit bra kontakt med min gamla kollega på NIP, Erik Wendel, som i augusti helt fick ta över esportdelen på NIP från Jonas Gunderssen. Kände redan innan när jag jobbade med honom att vi verkligen klickade så när han erbjöd mig GM-jobbet så fick jag mig en tankeställare.

Bestämde mig som ni nu vet för att ta jobbet, mycket för att jag tror på folket som vi har runt laget just nu. När jag tog beslutet visste jag också att det skulle bli en stor utmaning i början att lösa problemen laget hade och samtidigt möta framtiden i CS2!

Du har varit öppen med att det kommer att ske förändringar och det har redan hänt. Brollan och hampus är bänkade. Om vi först kollar på hampus, varför valde ni att bänka honom?

Jag coachade själv hampus i drygt ett och ett halvt år genom både bra och dåliga tider där vi lyckades sluta på en rätt stabil topp 5-ranking innan jag klev åt sidan. Han utvecklades under den tiden men jag tror att både vi och han kände att det alltid var något som inte riktigt klaffade.

Spola nu fram två år till med flera spelarbyten samt nytt folk runt laget och situationen var rätt lik vad den var innan. Istället för att fortsätta lägga resurser, som vi nu gjort i drygt tre och halvt år, för att lösa problemet, bedömde jag att det var dags att gå skilda vägar.

Med det sagt är det viktigt att poängtera att problemet jag nämner med ledarskap i laget inte alls bara är kopplat till hampus. Det handlar om en tydligare struktur där huvudcoachen har makten över laget och kan därav bära ansvaret och samtidigt ha en IGL som tror på lagets vision samt klaffar med alla andra spelare.

Hampus är en av de vassaste hjärnorna jag jobbat med i CS och han kommer säkerligen kunna vara en bra ledare i något annat lag. Vill inte att folk ska läsa in “hampus was the problem” bara för han råkade vara IGL i ett icke-fungerande lag.

För att kunna vara en bra ledare krävs det att det klaffar både för ledaren och spelarna, det finns ingen ledare som fungerar med alla spelare.

Och Brollan?

Med Brollan kom det ner till rollerna samt de sociala dynamikerna i laget. Efter att ha övervägt massvis av olika iterationer där vi tittade på positioner på samtliga maps samt hur dynamiken mellan spelarna skulle fungera, bedömde jag att han skulle få gå åt sidan.

Likt situationen med hampus så tror jag att detta gynnar båda parter. Ingen vinner på att spela kvar i ett lag där problemen med roller gör att man inte kan prestera. Till slut så sjunker ens aktie som spelarna så mycket att det blir svårt att komma tillbaka. Jag är övertygad om att Ludvig kommer hitta ett nytt hem där han kan prestera!

Rollerna i laget har, som även du påpekat, varit ett problem hos NIP. Kan du berätta lite om hur du har arbetat kring det här sen du kom in?

Som jag nämnt i tidigare intervjuer så var grundproblemen ett tydligt ledarskap samt rollkonflikter.

För att lösa rollkonflikterna så går det antingen att lära en spelare i någon ny roll de inte är bekväma med eller att byta spelare. Eftersom det första alternativet är något som redan gjorts i laget så fick det bli alternativ två.

När det kommer till ledarskap så ändrade jag direkt så att lagets huvudcoach, djL, får fullt ägarskap över laget. Följt av det behövde vi hitta en IGL, som ovan nämnt.

Rollerna har varit ett problem i NIP

Hur kommer det sig att ni valde att plocka upp alex?

Efter intervjuer med flera olika IGL:s så bedömde vi att alex var den bästa lösningen. Han har länge varit intressant, redan när NIP gick internationellt första gången. Under min tid borta från NIP, när jag själv förhandlade med lite andra lag, var det flera som hade honom högt upp på sina listor.

Det som drog oss mest till honom har varit hans förmåga att få hans lag att prestera över nivån av lagets spelare, vilket gör det väldigt spännande att se vad han kan lyckas med nu med en mer erfaren lineup.

Laget kommer att fortsätta att vara internationellt. Ser du att detta är det enda steget för att kunna vinna större turneringar?

Som GM måste jag tänka långsiktigt och allting pekar på att framtiden ligger i att ha ett internationellt lag. Självklart så går det att sätta ihop en femma med fem spelare från samma land, men poolen av spelare blir så liten att det begränsar en till en nivå som gör det väldigt svårt att konkurrera med lag som inte har samma begränsning.

Jämför man scenen idag med 2015, där nästan varje lag hade spelare med delad nationalitet, finns enbart några få nationella lag. Det är svårt att se hur denna trend skulle helt byta riktning då den redan skett i majoriteten av alla stora idrotter där klubbarna istället har fått hitta sin egen identitet kontra låta spelarnas nationalitet bestämma den.

Om jag har förstått det rätt så är det just NIP:s mål, att vinna de största turneringarna. Kan det inte istället finnas en styrka i att istället bygga det bästa svenska laget man kan och med detta både värna om organisationens arv men även styrka den svenska scenen?

Vårt huvudsakliga mål är prestationsbaserat som du säger, det är dags att börja vinna turneringar igen.

Jag tror det är viktigt för svensk CS att vi fortsätter ha organisationer och klubbar i toppen. Det behöver absolut inte bara vara vi utan vi ser nu hur andra aktörer ger sig in i Alliance, Eyeballers och Godsent vilket självklart är jättekul!

Den svenska scenen har varit lite uppgiven de senaste åren, men i och med inträdet i RF, nya lag som kört hårt och satsningar som SPACE ser jag möjligheter för esport att bli relevant här igen. Vi kollar just nu på hur vi kan ta en aktiv roll och återstarta diskussioner med alla aktörer om hur vi kan bidra till att bygga scenen.

Däremot tror jag inte att vår roll i det hela bör vara att agera svenskt landslag på den internationella scenen. Det skulle kunna gå att bryta ner det här i performance vs nuvarande identitet.

I och med att lag utökar sin pool av spelare genom att gå internationellt så kommer de självklart att bli bättre. Det går att se en brant kurva uppåt i den allmänna nivån hos topplagen när detta skifte skedde, inte bara i och med att nivån på spelarna ökar, utan även att lagen kan ta det bästa från flera olika spelsätt.

Med detta sagt så vore det ett otroligt kortsiktigt tänkt, inte bara för oss utan även för svensk CS, att surra fast vår identitet till spelarnas nationalitet. Vi är en svensk organisation, laget leds av svenskar, spelarna tränar i Sverige och vi är involverade i svensk esport på alla nivåer — vilket språk som talas på servern har begränsad betydelse. Jag säger detta inte bara som en förklaring till varför vi gör som vi gör, men även som ett råd för de spelare i Sverige som verkligen vill nå toppen. Det kommer vara väldigt viktigt att tidigt göra sig bekväm med att prata både engelska och spela med folk med från andra kulturer då det är så topplagen är byggda idag.

Vi bör inte begränsa spelarna till en svensk toppklubb som det varit de senaste åren (två när Fnatic hade svensk lina) utan uppmuntra dem att hitta de lag där de kan utvecklas mest, oavsett om det är svenskt eller internationellt.

Läs även

#1(Med 5 svar)
10 november 2023 kl 16:39
jztKAED
Ja man kan alltid drömma stort!

-es3tag +Maxster så kommer de närmare
#3(Med 4 svar)
10 november 2023 kl 16:54
b1ank
Dom kommer ju dock inte närmare maxster är ingen ancor
då blir de rollclash igen
#5(Med 3 svar)
10 november 2023 kl 18:02
vetten
Hur blir det rollclash? maxster var anchor i YN
#13(Med 2 svar)
11 november 2023 kl 11:32
b1ank
Tror inte han vill spela anchor? Eller?
#14(Med 1 svar)
13 november 2023 kl 17:04
vetten
Han är support i alla fall, alex kan anchra på CT. Men hur som helst det är ju kört nu :D
#16(Med 0 svar)
15 november 2023 kl 16:18
b1ank
Ja tyvärr
#2(Med 0 svar)
10 november 2023 kl 16:45
anaton
Intressant intervju. Threat känns otroligt kompetent och jag hoppas verkligen att det han säger kommer att gå i uppfyllelse. NiP vinner nog inget med alex på ett tag, eftersom det verkar behövas mycke jobb med att förändra "lagstrukturen", men jag hoppas att det kan bli ett spännande lag att kolla på i framtiden :)
#4(Med 0 svar)
10 november 2023 kl 17:47
Jakob
Vad betyder det att djl har fullt ägarskap? Kommer djl att styra framtida bänkningar och signingar?
#6(Med 0 svar)
10 november 2023 kl 19:04
zoon
Spännande intervju som vanligt! Otroligt roligt att få lite inside information. Om det kommer till att lyckas får vi se men jag tycker att det är åt fel håll men vill gärna bli motbevisad.
#7(Med 0 svar)
10 november 2023 kl 19:15
PrinsessanQ
Jag förstår att Threat vill satsa på en internationell femma eftersom vi inte har fem tillräckligt bra svenska spelare för att vinna en turnering, därför är det konstigt att man plockar in es3tag som knappt är bättre än den sämsta tier2-spelaren.
#8(Med 1 svar)
10 november 2023 kl 19:23
DarkTemplar
Var organisationen och ledningen kommer ifrån känns nog irrelevant för många. Hur många känner till ledningen i organisationer?
#15(Med 0 svar)
14 november 2023 kl 13:20
BennyBong
håller med dig, tror folk vill se svensk lineup och skiter fullständigt i var organisationen och ledning kommer ifrån.
#9(Med 0 svar)
10 november 2023 kl 20:24
jakkeh
Man undrar hur mycket ekonomin spelar roll här. Carn har precis sagt att de har pengar att investera då de faktiskt gjort några duktigt bra affärer på sistonde. NiP däremot har kastat pengar höger och vänster senaste åren. Ingen insikt i kontraktslängder på Hampus/Brollan men visst har de gjort idel katastrofala ekonomiska beslut. Så hur mycket av ett ekonomiskt beslut är Es3tag? Han har suttit på bänken i 10 månader...

Kommer följa NiP med stort intresse och tror säkert att denna upplaga kan nå några slutspel, men world beater? Nja, THREAT lär ha några pusselbitar kvar att lägga.
#10(Med 0 svar)
11 november 2023 kl 04:46
Gopher666
Bra då är det bekräftat att nip är dött iaf. Då kan man sluta bry sig om dom.
#11(Med 0 svar)
11 november 2023 kl 07:32
Darcuz
Jag håller inte med han MEN Gillar hur Threat förklarar sina beslut och hur han tänker, något vi oftast inte får höra från andra. Tror mer på Threat än tidigare beslutsfattare, får bara hoppas han vänder till svenska spelare i framtiden.
#12(Med 0 svar)
11 november 2023 kl 07:57
CelahiR
Som #11 sa, han är bra på att motivera besluten men jag håller inte heller med. Jag håller med Walle, en internationell femma kommer aldrig ha samma potential som en nationell. Att ha 100% språk och kultur kommer alltid vara effektivare än fem olika kulturer och 70-90% språk (ingen är 100% på engelska om man inte är född med det). Jag kommer följa Rez och Threat med stort intresse :)
Du måste vara inloggad för att kommentera.