Hallonkraem: "Detta är det sämsta som Valve någonsin har gjort"

Dust2 Sveriges chefredaktör är inte nöjd med Valves nya regler.

Valve har gjort mycket dumt i sina dagar. De valde att släppa en pistol som kunde döda med ett skott i magen, de gjorde en stor AWP-nerf, UMPen var orimligt bra ett tag, de släppte fucking Counter-Strike: Source och Mirage är fortfarande kvar i kartpoolen. Men alla dumma grejer de någonsin har gjort överskuggas nu av dagens nyheter.

Valve uppdaterade idag sitt regelverk. Helt enkelt är det så att det inte längre är öppna kval till Majors. Det verkar som att turneringsarrangörerna kan välja att ha öppna kval om de känner att det inte är praktiskt att använda Valves världsranking för alla inbjudningar. Därför kommer det att vara öppna kval för den asiatiska RMR-turneringen för Majorn i Kina. Men inget sånt blir det i Europa eller Amerika. Detta är det sämsta som Valve någonsin har gjort.

Detta gör mig så otroligt förbannad. Och det går emot vad Valve själva säger. De har valt att från 2025 ta bort hela partnersystemet som vissa turneringsarrangörer har skapat. Detta för att CS ska vara öppet. "Vi tycker att Counter-Strike ska vara en öppen sport", är de exakta orden som Valve använder. Inte heller för att glömma från 2016 när de ändrade på regler om coacher: "Vi avser dock att Majors och Minors ska vara evenemang som kan vinnas av alla lag med 5 spelare."

Valve går nu emot dessa två exakta grejer. Om inbjudningarna till RMR-turneringarna och de stängda kvalen gick ut idag skulle lag som Eyeballers och Alliance inte få en chans att ta sig till Majorn. De har helt enkelt för låg ranking. Och det stängda kvalet ska spelas i augusti. Det är stort frågetecken om det kommer ens vara möjligt för dem att grinda upp sin rankingen tills dess. Detta tar bort hela den öppenhet som Valve säger att de vill ha.

kan ens Eyeballers klättra snabbt nog?

Visst har de öppna kvalen varit helt kaos? Ja. Har det varit fullt av fuskare? Ja. Men Vi har fortfarande sett lag ta sig hela vägen genom de öppna kvalen till en Major. Jag behöver väl inte påminna någon om Bad News Eagles under 2022? Hela vägen från ett öppet kval till den första Majorn som ett lag från Kosovo spelat. Det finns problem men de öppna kvalen. Men lös hellre de problemen än att ta bort kvalen helt och hållet!

Denna öppenhet är det som har gjort Majors till något extra speciellt. VIsst. En stor prispott och prestigen är det som gör det mesta. Men tanken att Bulten, Tompa och Macke kan dra ihop ett lag och ta sig hela vägen är ju det som gjort CS bättre än alla andra esporter. Att slavisk följa 15 streams för att se hur långt svenskarna tar sig varje öppet kval är något av det bästa som finns. Och nu är det slut.

den här bilden skulle vi nog aldrig ha fått se med dagens ändringar

Det är det som gör mig mest arg. Att öppenheten och möjligheterna för vem som helst att ta sig till en Major. De bästa lagen i världen har redan säkrat platser genom att spela de bästa turneringarna. Men det är inte det enda problemet. Allt ska ju gå genom Valves ranking och den är inte exakt perfekt.

Om vi kollar på några exempel så har Ninjas In Pyjamas just nu två lag i rankingen. Då menar jag inte NIP och Young Ninajs. NIP har två lag. Ett på plats 37 och ett på plats 75. Vi ser även Isak "isak" Fahlén som kämpar för både NIP och Gamerlegion i rankingen. Den polska spelningen Jan "cej0t" Dyl finns med i tre lag i rankingen.

isak kämpar starkt för både Gamerlegion och NIP

NIP:s esportchef, Erik Wendel, påpekade även lite spännande grejer med rankingen på X. När NIP försökte kvala till Esports World Cup så förlorade de i Ro16 mot brazylijski luz. Detta gav de stora minuspoäng. Men Heroic som förlorade mot dem i matchen innan fick inga minus. Valve kunde helt enkelt inte räkna med så många matcher i sin ranking. MOUZ fick +3 poäng för sin vinst i Dallas medan de fick totalt -55 för sina två förluster.

Valves ranking är långt ifrån perfekt. Den fungerar helt okej för topplagen. Men när vi kommer ner till lag som ska få de sista inbjudningarna så blir det kaos. Lag kommer nu behöva att alla spelare i sitt lag går in i väggen och dessutom inte förlora under denna tiden för att försöka få lite extra poäng. Visst, använd rankingen för att bjuda in till RMR och stängda kvalet. Men för fan ha öppna kval också.

Detta förstör nästan Majors för mig. Detta är det absolut sämsta beslutet som Valve någonsin har tagit. Jag förstår att det blir kaos med fuskare. Men många tror också att det existerade fuskare i det senaste stängda europeiska RMR-kvalet. Valve går emot sig själva. De tar bort den öppenhet de predikar. De har nu tagit det absolut sämsta beslutet i sin existens.

Läs även

#1(Med 0 svar)
31 maj 2024 kl 14:22
CelahiR
Tack, nu har jag en djupare förståelse för detta.
#2(Med 2 svar)
31 maj 2024 kl 14:29
grodancs
Visst att rankingen inte är felfri men vem som hälst kan fortfarande kvala. Orglösa johhny speeds skulle få en closed qualifier invite om de skickades ut idag till exempel. Ändringen borde nog genomförts 2025 när parntersystemet är borta dock
#3(Med 1 svar)
31 maj 2024 kl 16:22
Hallonkraem
Tänk om ett nytt lag skapas då? Då är det helt omöjligt för dem att kvala fören nästa Major. Jag tycker bara att det ska finnas öppna kval. Det är bara något som gör det bättre IMO.
#4(Med 0 svar)
31 maj 2024 kl 22:23
PrinsessanQ
Går inte att ha öppna kval eftersom så många fuskar där. Går man via rankingen så är det minimal chans att man får med lag som fuskat sig fram. Helt rätt beslut av Valve.
#5(Med 0 svar)
1 juni 2024 kl 21:52
Darcuz
De öppna kvalen hade stora problem men även lite charmigt samtidigt. Inget är perfekt men alla har chansen att nå drömmen med sina vänner.
Du måste vara inloggad för att kommentera.