Eyeballers har en smal chans att ta sig vidare – om de spelar sina kort rätt.

En månad kvar av grind – så ligger svenskarna på Valve:s ranking

Hur ser det ut för de svenska lagen i Valve-rankingen?

Igår uppdaterades Valve:s ranking, en uppdatering som kan bli en av de sista innan inbjudningarna till Major-kvalen låses. Den 7:e augusti kommer inbjudningar till RMR-turneringen och dess stängda kval gå ut. Hur ligger svenskarna till?

Direkt till RMR:en

De 16 bästa lagen i Europa får en direktinbjudan till RMR-turneringen, där 14 lag ska ta sig igenom två Swiss-grupper för att ta sig till Majorn i Shanghai. Just nu ligger fem svenskar på en tillräckligt hög ranking för att ta sig dit.

Högst upp ligger Ludvig "Brollan" Brolin och hans MOUZ. Med sin andraplats är laget praktiskt taget garanterade att gå direkt till RMR-turneringen.

På tionde plats finns NIP med Fredrik "REZ" Sterner, Isak "isak" Fahlén och Max "maxster" Jansson. Eftersom lagets starkaste resultat kom relativt nyligen, i slutet av vårsäsongen, så väger de relativt tungt och sannolikt kommer laget få behålla sin plats bland de 16-bästa.

Till sist hittar vi Freddy "KRIMZ" Johansson och hans Fnatic. Som det 14:e bästa laget i Europa sitter Fnatic just nu på en inbjudan, men man ligger nära strecket. Då Fnatic skippar både Esports World Cup nästa vecka och den sista större turneringen innan deadlinen, BLAST Fall Groups, finns risk att Fnatic tappar. I värsta fall så blir det isåfall en plats i det stängda kvalet.

Stängda kvalet

Nästa 32 lag i Europa-rankingen går till det stängda kvalet. Här blir det lite knivigt att utläsa hur det kommer gå, då flera av dessa platser på rankingen upptas av splittrade lag, akademilag till större lag eller dubbletter av nyare femmor.

Bäst chans har Johnny Speeds som igår seglade upp på en sensationell 18:e-plats. Laget har spelat genom sommaruppehållet och ligger nu bara två platser från en inbjudan till RMR-turneringen. En sådan inbjudan hade varit historiskt. Att JS får en chans på Major-spel är dock säkert – det är praktiskt taget omöjligt för dem att halka ner cirka 40 platser på en månad.

Även Bleed med Hampus "hampus" Poser och Tim "nawwk" Jonasson sitter relativt säkert. Med en 21:a-plats sitter man relativt säkert när det kommer till det stängda kvalet. Med LAN-turneringen Skyesports Championship som spelas i slutet av juli kan man också med ett bra resultat stiga hela vägen till en RMR-inbjudan.

Precis bakom dem har de GamerLegion, som nyligen värvat Erik "ztr" Gustafsson, samt lite längre ner Sangal med Linus "LNZ" Holtäng och Simon "yxngstxr" Boije. Sangal kan få svårt att förbättra sig, men GamerLegion har en chans med ett bra resultat i BLAST Fall Groups som startar snart.

Två märkliga lag dyker upp på plats 32 och 33. Först hittar vi Imperial fe, som tack vare den större summa prispengar de vann i ESL Impact League gled upp på en av kvalplatserna. Sannolikt får laget dock tacka nej till inbjudan då Imperial:s herrlag kommer spela den amerikanska RMR:en. På plats 33 hittar vi tjeckiska landslaget. Detta beror dock på att Rasmus "kreaz" Johanssons lag Dynamo Eclot representerat landet med två inhoppare i kvalet till IESF. Sannolikt återgår platsen till Dynamo Eclot.

Till sist kommer Metizport på en 43:e-plats. Detta är ungefär tio platser bort från där laget kommer missa Major-kvalet. Laget har just nu inga fler matcher schemalagda innan 7:e augusti och får därför hoppas att inga andra lag går om dem.

Under ribban

De nästa helsvenska lagen på rankingen ligger tätt intill. Alliance ligger på en 67:e-plats med Eyeballers på en 68:e-plats.

Alliance har ännu inga matcher planerade, men Eyeballers har en smal chans att ta sig över strecket. Med ESL Challenger League och Elisa Invitational som båda startar den 15:e juli kommer första matcherna med Alex "poiii" Nyholm Sundgren bli superviktiga.

Utomlands

På 15:e plats i den amerikanska rankingen hittar vi Adam "WolfY" Andersson, sjätte bästa i Nordamerika, med Party Astronauts. Det innebär att laget sannolikt kommer få en inbjudan till det amerikanska stängda kvalet.

Till sist finns också en intressant möjlighet – Wildcard ligger på en 18:e-plats och är sjunde bästa i Nordamerika. Laget förväntas värva Love "phzy" Smidebrant och Tim "susp" Ångström efter en rapport från Dust2 Sverige och Dust2.us.

Hur förändringen kommer påverka lagets ranking är oklart men sannolikt kommer Wildcard fortfarande vara ett av de bästa 20 lagen i Nordamerika, vilket krävs för att bjudas in till det stängda kvalet. 20:e bästa laget just nu är Limitless, som nyligen släppt sitt lag.

Läs även

#1(Med 2 svar)
12 juli 2024 kl 14:23
matte90
Blir spännande detta.
Btw Limitless har fixat ett nytt lag, igår blev de presenterade.
#2(Med 1 svar)
12 juli 2024 kl 15:11
quacke
Tack! Om inte tre medlemmar är kvar från det gamla laget får de en ny ranking dock.
#3(Med 0 svar)
12 juli 2024 kl 15:42
matte90
Tror de har 2 spelare kvar.

Eller ja det är helt nytt lag, de lånar 2 spelare från Carpe Diem för att spela ESL Challenger (tog deras plats)
#4(Med 1 svar)
12 juli 2024 kl 15:39
ozean
Ser rätt bra ut för svenskarna. Förhoppningsvis kan EYE klättra upp lite så de kommer till det stängda kvalet.
#5(Med 0 svar)
12 juli 2024 kl 15:43
matte90
Eyeballers har stor chans att ta sig dit, mer tveksam på Alliance.
#6(Med 0 svar)
12 juli 2024 kl 20:47
CelahiR
Snygg artikel!!
#7(Med 0 svar)
14 juli 2024 kl 08:32
Darcuz
Nu gäller det för svensklagen att grinda hårt!
Du måste vara inloggad för att kommentera.