Nea och pullox har hängt ihop länge, berättar hon. Bild: Freja Borne/Astralis.

Intervju med Nea: "Jag vill inte sitta där en gång till och förlora på OT!"

Nea berättar om vägen till elitnivån, tidigare laget och hur nya Astralis kommer se ut.

Linnea "Nea" Claesson är en av Sveriges nyaste damspelare. Hon slog igenom med Guild, där hon under förra säsongen av ESL Impact League tog sig till en andra plats i gruppen men missade med en hårsmån slutspelet i Dallas. Nu har hon gått med i Astralis i en spännande skandinavisk femma med flera stjärnspelare från Sverige, Norge och Danmark.

Ludvig "quacke" Nilsson tog ett samtal med Nea för att prata om vägen till hennes första proffslag, landslagsframgångarna och bytet från Guild till Astralis. Nea berättar dessutom vem som tar över AWP- och IGL-rollerna i nya femman och vad laget har för målsättningar inför ligans sjätte säsong.

Grattis till flytten till Astralis! Som svensk måste man ändå fråga, hur känns det att spela för ett danskt lag?

Tack! Vi pratar faktiskt engelska nu i början, det är mer att dem inte förstår mig riktigt, de förstår inte riktigt svenska. Så vi har sagt att i början så snackar vi engelska, tills vi kommer in i det. Så det funkar jättebra och Astralis är ju en fantastisk orga, hittills är det väldigt professionellt här, så jag klagar inte!

Är det så att ni är på bootcamp i Danmark nu?

Yes! Alla lag är faktiskt här, main-laget, vi och Talent-laget.

Okej, kul! Samverkar ni på något sätt med de andra lagen eller är det bara att ni är på samma plats?

Vi är på samma plats och vi ska göra media tillsammans. Men annars sitter vi bredvid varandra, så det är mycket sammanhållning här.

Kommer ni bo i Danmark sen också eller blir du kvar i Sverige?

Nej, vi är bara här på bootcamp, så jag kommer spela från Sverige.

Om vi börjar från början så är det nog inte många som vet vad du har för bakgrund innan du spelade för Guild. Hur såg vägen till proffsnivån ut för dig?

Jag spelade ju bara Esportal och Faceit och sådant där! Jag spelade ofta med folk som var mycket, mycket bättre än mig och lärde mig väldigt snabbt. Thea [pullox], som är en av mina nuvarande teammates som jag hållit ihop med i två år, frågade mig om jag ville spela ESL Impact-kval och jag sa självklart ja!

Jag fattade inte riktigt vad det innebar då, men vi spelade och vann! Då började vi kolla om det var folk som letade efter ett kvinnligt lag och så kom vi i kontakt med Guild. Så det var där det började!

Så din proffskarriär började alltså i Guild kan man säga?

Japp!

Spännande! Du landar då i Guild, som till skillnad från andra större organisationer satsade på ett damlag innan de sen plockade upp ett herrlag. Hur var det att kliva in i det laget när ni väl började spela ihop?

Det var jättekul! De hade bara ett Valorant-lag och Fortnite och sådär, så de ville komma in i CS-scenen. Så då valde de att plocka upp oss och de ville verkligen ha oss. Så det var jävligt häftigt att få vara med i starten av en organisation, det är någonting som sitter kvar.

Er första Impact-säsong gick relativt bra, ni fick hänga kvar till säsongen efteråt och lyckades besegra G2 Oya med zAAz och juliano. Kändes det redan här som att ni kunde ta stora kliv framåt?

Både ja och nej. Jag visste väl vad vissa av mina gamla lagkamrater hade i sig, sen behövde vi göra lite byten för det är inte alltid blommor och rosor i ett lag. Men efter vi gjorde den här förändringen med D7 så gick vi ju till en andra plats och vann över NIP och BIG och flera av storlagen.

Tyvärr så föll vi ju på overtime mot Let Her Cook i matchen till Dallas och det tycker jag ju inte att vi förtjänade riktigt, men jag vet inte. Siffrorna stämmer ju, så på något sätt förtjänade vi väl inte att vinna då. Men jag skulle säga att den senaste säsongen är den bästa och jag personligen har utvecklats fruktansvärt mycket från första säsongen till där jag är nu!

Ja, ni förstärkte ju med D7, vad var det som förändrades i laget då?

Vi kände att i den tidigare femman lade inte alla ner samma jobb, så att ta in D7 som kunde panga var en väldigt stor upgrade. Det var lite det vi saknade, för vi har erfarenhet och spelförståelse, men vi behövde just den här firepower:n som vi fick då.

Du själv snittade 1.01 i rating över säsongen, vilket inte låter jätteimponerande förrän man inser att du spelar väldigt många svårare positioner. Hur skulle du beskriva din roll i laget då och vad tycker du själv om din säsong?

Jag tycker jag hade en väldigt, väldigt bra säsong. Jag hade stor impact i vårt lag. Jag är en väldigt stabilt anchor, men kan också vara väldigt bra på att entry-fragga, så jag har de här blandade förmågorna. Jag var väldigt nöjd över min säsong. Jag hade ju en väldigt hög rating innan sista matchen, men att landa på över 1.00 är nice.

Här kan vi också börja prata om svenska landslaget där du faktiskt togs ut för första gången inför Nordiska Mästerskapet i Göteborg förra vintern. Nu senast har ni precis kvalat till VM utan att förlora en enda match. Vad betyder egentligen landslagsspelet i CS och hur är det att spela med tjejerna i laget?

Det känns som att alla säger det, men man är ju såklart väldigt stolt över att representera sitt land. Det är stort oavsett om man spelar fotboll eller om man spelar CS. Det är fruktansvärt kul och vi är ju en mix av tjejer som alla spelar på högsta nivån och är jävligt duktiga, vilket har synts på servern!

Alla vi går ihop jättebra, väldigt bra stämning. Även om vi ligger under eller om vi förlorar någonting så är det aldrig dålig stämning, det är askul.

Ni släpps till slut av Guild, trots er starka säsong. Vad låg bakom att det blev så?

Jag tror de mer ville satsa på sina gamla lag i andra spel, som Fortnite och lite mer singel-event, snarare än CS.

Ni höll ihop som lag ett tag efter ni lämnade Guild. Hur kommer det sig att D7 och lagets AWP-IGL, Ann4, lämnar laget så tidigt?

Vi letade organisationer tillsammans under ett bra tag, men det var slutet på säsongen och skulle bli player break när vi tre fick erbjudande från Astralis. D7 hade då redan lämnat, hon ville ta ett break från CS generellt ett tag.

När vi fick det här erbjudandet så pratade vi och fortsatte leta organisationer, men erbjudandet var fruktansvärt bra och jag är väldigt tacksam över att vi tackade ja.

Du, KiTKaT och pullox har nu landat i Astralis, ett spännande lag minst sagt! Vad har du fått för intryck av Ismo och marie som ni kommer spela med?

De är sjukt talangfulla när det kommer till att panga! Oavsett om de är sjutton så är de på toppnivå. Jag tänker att de med oss lite äldre människor som varit med ett tag kommer bli en väldigt bra kombination. Det syns redan nu när vi praccar.

Hur kommer rollfördelningen se ut i laget när det kommer till AWP:are och IGL?

Det kommer vara pullox på AWP. Hon spelade AWP förr när hon spelade i Godsent och även i lag innan dess. Så hon har känt på AWP:n och har kört det innan, hon är väldigt, väldigt duktig.

KiTKaT kommer gå till IGL-rollen, med hjälp av oss, såklart. Sen blir det mig själv som ankare, Ismo som ankare och marie som entryfragger!

Nästa säsong av Impact League startar om ungefär en månad, ni är ett av lagen som blivit direktinbjudna. Är det dags för Nea att ta det vidare hela vägen till LAN i höst?

Ja, det kan vi väl fan få hoppas! Jag vill inte sitta där en gång till och förlora på OT!

Nä, men vi tar det sakta men säkert och praccar nu, förbereder oss och spelar mycket tillsammans. Realistiskt sett kanske jag tror att vi inte kommer kvala eftersom vi är så pass nya tillsammans, men det är absolut inte omöjligt. Vi har det dock i åtanke att det är ett nystartat lag och vi har lång tid på oss tillsammans.

Till sist – du är en av de nyare spelarna som brutit igenom i den svenska damscenen, också landslagskamraten Emmsan som gick med i ENCE Athena i vintras. Vad är det som krävs för svenska tjejer som vill spela CS på proffsnivå?

Hård träning och stark mentalitet. Med tanke på att vi lever i 2024 är det mer tjejer som spelar nu, det är mer konkurrens. Det var mycket lättare förut – inte för att de inte kämpat, men det är svårare nu rent statistiskt. Jag skulle bara säga att man köttar på och gör allt man kan!

Läs även

#1(Med 0 svar)
20 juli 2024 kl 18:58
CelahiR
Intressant och kul intervju!
#2(Med 0 svar)
21 juli 2024 kl 08:12
Darcuz
Roligt att vi har så bra spelare i damscenen! Lycka till i Astralis!
Du måste vara inloggad för att kommentera.