Första två Yalla! Cup-turneringarna spelades utan externt antifusk*

Den svenska cupen har fått korrigera avsaknaden av mer sofistikerat antifusk senare.

Uppdatering kl 13:31 – Efter kommentar från Daniel Skoglund, Publiclir, framkommer det att turneringen använt det inbyggda Valve Anti-Cheat (VAC) som antifuskprogram. Det har senare behövt förstärkas med det mer sofistikerade externa Akros som användes från och med semifinalerna i andra turneringen och kommer även användas i kommande turneringar.

De senaste två veckorna har Publiclir tillsammans med Svenska Esportförbundet arrangerat turneringsserien Yalla! Cup i flera populära spel, bland annat CS2. Turneringen sponsras av Arla, som äger Yalla!-varumärket och därför har stått för notan för samtliga turneringar.

Det var dock stora problem redan från början. De första två CS2-turneringarna, som båda två vanns av Fightclub med bland andra Robin "robiin" Sjögren och Sean "eraa" Knutsson, spelades nämligen utan antifusk-programvara.

Att det förekom fuskande är också så gott som säkert. Ett lag stängdes av från första turneringen och återvände till synes till den andra turneringen med nya konton. Detta enligt en YouTube-video som lagts upp av YouTube-kanalen "veinz", känd för sina videor då dem fuskar i CS-matcher. Av videons titel framgår också att fusken som användes ska ha varit gratis, då avsaknaden av antifusk gjorde det möjligt att använda relativt enkla fusk.

Till den tredje upplagan har Publiclir nu installerat antifuskprogrammet Akros. Några dagar innan turneringen skulle spelas så flyttades den också för att inte krocka med kvalet till Svenska Cupen – trots att den senare turneringens kvaldatum har varit offentliggjorda i två veckor.

Det har också varit stort strul i andra spel som är del av turneringsserien. Bland annat i Rocket League har det saknats regelverk för flera händelser som uppstått och turneringens matchformat har visats som både bäst-av-ett och bäst-av-fem på olika delar av plattformen, något som lett till stor förvirring för spelarna. Dock spelades samtliga matcher på bäst-av-fem-format.

Turneringen ska inte heller ha seedats alls, utan matcherna slumpgenererades istället, uppger Robert "Lem0naZ" Fridström till Dust2 Sverige. Seeding i Rocket League kan göras genom att ta hänsyn till lagens genomsnittliga MMR, en siffra som liknar Counter-Strike-världens Faceit-rank. Det är en uppgift som inte tar särskilt lång tid.

Arrangörens anledningar för avsaknaden av seeding ska ha ändrats flera gånger med tiden. Vid första förfrågan ska anledningen ha varit att turneringens administratörer inte visste om det gick att seeda lagen. Efter vidare påtryckningar ska det istället ha berott på att administratörerna tyckte det var omöjligt att seeda lag de inte visste något om.

Detta motsattes av flera eftersom flera av deltagarna i turneringen var tidigare SM-medaljörer och därför ganska lätta att rangordna jämfört med övriga tävlande. Då ändrades svaret igen. Nästa anledning blev därför att seeding bedömdes vara orättvist för deltagarna. Till sist kom det slutglitiga svaret – arrangören ska ha haft tydliga direktiv från förbundet att inte seeda turneringen.

Sammi Kaidi, ordförande i Svenska E-sportförbundet, kommenterar även händelserna till Dust2 Sverige. "Förbundets uppfattning är att Publiclir är vana vid att arrangera e-sportturneringar, vilket de visat prov på i olika turneringar," säger han. "För Yalla Cup så har vi tagit emot synpunkter på genomförandet av turneringen där vi både har en dialog med Publiclir kring det och tittar på vilka lärdomar som kan dras."

Läs även

#1(Med 0 svar)
14 september 2024 kl 20:12
CelahiR
Tycker det är knäppt att man någonsin använder vac. Det känns som en nödlösning
#2(Med 0 svar)
14 september 2024 kl 21:12
Darcuz
Måste gå mer smooth i dessa turneringar
Du måste vara inloggad för att kommentera.