hampus var en av de första spelarna i Bleed

Bleed har obetalda löner och prispengar – laget lämnar

Stora problem i Bleed.

I slutet av förra året gick den singaporianska organisationen Bleed in i Counter-Strike. De plockade in Aleksandar "kassad" Trifunović som coach som blev ansvarig för att bygga upp laget. En av de första spelarna som tog plats var Hampus "hampus" Poser och senare kom även AWP-spelaren Tim "nawwk" Jonasson in.

Båda de svenska spelarna är nu utlånade, hampus till Johnny Speeds och nawwk till Fnatic. hampus har varit tydlig med att han nu inte har någon lön på grund av detta. Men lönerna har också varit ett problem i Bleed.

Nu har kassad gått ut på X och berättat om stora problem med organisationen. Han berättar att de sedan start har haft problem med försenade löner, buyouts, bootcamps och andra kostnader. Coachen berättar att de inför det stängda europeiska RMR-kvalet själva betalde för sitt bootcamp där kassad betalde hälften och spelarna hälften.

Han säger även att andra organisationer inte har fått buyout-pengar från organisationen samt att runt 60% av deras prispengar fortfarande inte är utbetalade. Även spelarna inom organisationens andra spel, Dota 2, Valorant och Rainbow Rainbow Six Siege har haft liknande problem.

"De har upprepade gånger ljugit om betalningar, gett tomma löften och fått oss att hoppas att saker och ting ska bli bättre. För det mesta har vi blivit helt ignorerade av ledningen - radiotystnad från deras sida. Vi rådgör för närvarande med vårt juridiska team för att bestämma våra nästa steg och gå vidare med saker och ting. Vi planerar att söka efter en ny organisation som kan erbjuda oss stabilitet och som uppfyller de grundläggande kraven för att effektivt leda ett lag", skriver kassad.

Laget kommer nu att spela deras närmaste turneringar, RES Regional Champions och Thunderpick World Championship, under namnet UNPAID. Flera gånger under deras tid har laget vägrat att spela officiella matcher medan dessa problem var kvar. I meddelandet skriver de även att detta har gjort att flera spela valt att inte gå med i Bleed samt att det lett till stor stress samt att motivation för spelarna i laget.

Vad detta innebär för både hampus och nawwk är i nuläget okänt. Båda är fortfarande under kontrakt för Bleed men lånade till andra lag. Om det på något sätt blir att kontrakten bryts så kan deras buyouts möjligtvis försvinna.

Fakta

Uttalandet översatt till Svenska

På grund av de senaste nyheterna och utvecklingen inom Bleed-organisationen har vi beslutat att ta saker och ting offentligt.

Efter månader av försök att lösa våra interna problem privat känner vi oss tvungna att dela med oss av vad som har hänt och fortfarande pågår. BLEED:s högsta ledning har konsekvent ignorerat vår oro, vilket gör att vi inte har något annat val än att gå ut offentligt och klippa alla band med dem.

Från början har vi brottats med försenad lön (upp till fyra månader vid den tidpunkten), utköp, bootcamp och andra betalningar. Som referens kan nämnas att de flesta av spelarna fick sin första lön i april, trots att de skrev kontrakt i december.

Innan CQ för RMR organiserades bootcamp och betalades 50% av Kassad och de andra 50% av spelarna... Andra organisationer har bekräftat att de inte har betalat ut buyouts för flera spelare (som fortfarande inte har betalats) och hotat dem med rättsliga åtgärder och att offentliggöra informationen om de inte betalar, och cirka 60% av prispengarna för turneringar är fortfarande utestående. Flera gånger under de senaste 4-5 månaderna vägrade laget att spela funktionärer och träna (veckor åt gången) tills några av betalningarna gjordes.

Flera spelare från andra divisioner (Dota2, Valorant och R6) kontaktade oss med liknande problem, för att inte tala om anställda som regelbundet meddelade om kontraktsbrott och försenade löner.

Ryktet blev så skadat att spelare vägrade att ens överväga att gå med i Bleed, med vetskap om alla dessa saker, och relationer bröts till den grad att alla människor funderade på att lämna direkt.

Dessa ekonomiska osäkerheter har skapat betydande stress och påverkat våra förberedelser, vår motivation och våra prestationer. Det är viktigt att belysa att även 2024 kan förmodade nivå-1 esportorganisationer kämpa med grundläggande skyldigheter.

Vi är helt förbluffade över bristen på kommunikation från BLEED:s högsta ledning.

De har upprepade gånger ljugit om betalningar, gett tomma löften och fått oss att hoppas att saker och ting ska bli bättre. För det mesta har vi blivit helt ignorerade av ledningen - radiotystnad från deras sida. Vi rådgör för närvarande med vårt juridiska team för att bestämma våra nästa steg och gå vidare med saker och ting. Vi planerar att söka efter en ny organisation som kan erbjuda oss stabilitet och som uppfyller de grundläggande kraven för att effektivt leda ett lag.

Till råga på allt har deras vd försvunnit från jordens yta och ingen kan hitta honom.

Vi kommer att delta i de två kommande turneringarna (RES Regional Champions och Thunderpick World Championship 2024) under namnet UNPAID.

Med vänliga hälsningar,
Joakim ”jkaem” Myrbostad
Aleksandar ”kassad” Trifunovic
Cai ”CYPHER” Watson
Vladan ”VLDN” Radevic
Nemanja ”nexa” Isakovic

Läs även

#1(Med 2 svar)
11 oktober 2024 kl 12:20
CelahiR
Om man helt sonika kan lämna en organisation som inte håller sin del av avtalade löner m,m så torde väl buyout försvinna med?
#2(Med 1 svar)
11 oktober 2024 kl 22:42
PadsCraft
100%. De behöver ta in lite jurister som gör det rätt väg bara
#3(Med 0 svar)
12 oktober 2024 kl 06:25
CelahiR
Ja jurister borde kopplas in oftare än vad det verkar göra för att städa upp scenen.
#4(Med 0 svar)
13 oktober 2024 kl 07:46
Darcuz
Oseriösa organisationer
Du måste vara inloggad för att kommentera.