Valve presenterar regeländringar från och med 2025

Valve kommer bli väldigt mycket mer involverade i CS-scenen.

Valve presenterade sent igår kväll ett dokument vid namn "Tournament Operating Requirements" där spelutvecklaren detaljerar exakt hur en turnering ska gå till för att dess matcher ska räknas på Valve:s egen ranking.

Det har tidigare varit känt att från och med 2025 så är Valve:s egen ranking den enda rankingen som får användas för att skicka turneringsinbjudningar till olika lag. Redan i år kommer rankingen tillämpas för att dela ut inbjudningar till Majorn. Nattens uppdatering beskriver mer i detalj hur inbjudningsprocessen kommer gå till och vilka typer av olika turneringar som tillåts.

Till att börja med gör Valve skillnad på "rankade" och "orankade" turneringar. En rankad turnering kommer behöva licens som godkänns av Valve och behöver följa regler för vilka lag som deltar och hur de kvalar dit, men Valve tillåter också s.k. orankade turneringar med vissa restriktioner.

Matcher som spelas i orankade turneringar kommer inte räknas till Valve:s ranking. Dessutom får inte deras prispott per turnering överskrida 100 000 dollar och om organisatören håller i flera turneringar på ett år får den totala prispotten inte överskrida 250 000 dollar. De flesta turneringsorganisatörer på en lägre nivå, som ex. ESEA, ligger idag redan över detta strecket och kommer behöva ansöka om att sina turneringar blir rankade och följa reglerna som krävs.

Valve definierar också tre typer av rankade turneringar: "Tier 1", "Tier 2" och "Wildcard". För Tier 1-turneringar krävs det att organisatören bjuder in lag från världsettan och nedåt, att minst sexton lag deltar och att minst åtta lag spelar i huvudturneringen. Det är alltså fortfarande tillåtet att bjuda in lag till ett mellansteg som ett stängt kval eller en play-in.

Tier 2-turneringar får bara bjuda in lag från plats 9 på rankingen och nedåt. Båda typer av turneringar får också, men behöver inte, hålla öppna kval för att tilldela vissa eller alla sina platser. Dessutom måste båda typer av turneringar skicka inbjudan till 1.5 gånger antalet lag som kommer delta. Med andra ord måste man till en turnering med 16 deltagare bjuda in 24 lag.

Man kan dock också i en Tier 1- eller 2-turnering ha "Wildcard invites". Valve tillåter två Wildcard-inbjudningar per åtta inbjudningar som följer rankingen. Bara vissa lag räknas som Wildcards dock – kravet är att tre av spelarna på laget måste ha varit rankade bland de åtta bästa lagen i världen, eller ha vunnit en Tier 1-turnering, någon gång de senaste 12 månaderna.

Notera dock att detta inte gör turneringen till en Wildcard-turnering. För var tredje Tier 1-turnering en organisatör håller i får de också hålla en Wildcard-turnering. I en sådan turnering får ett valfritt antal Wildcard-inbjudningar delta men måste kopplas till de tidigare Tier 1-turneringarna.

Fakta

Exempel: Om en organisatör håller i två globala Tier 1-turneringar, en asiatisk Tier 1-turnering och en amerikansk tier 1-turnering så måste var fjärde Wildcard-inbjudan inkludera två globala wildcards, ett asiatiskt wildcard och en amerikansk wildcard.

Till sist meddelar Valve också att framtida turneringar kommer behöva annonsera sina turneringsdatum mycket tidigare. Det innebär bland annat att större turneringar måste annonsera sina datum, prispott, lokal osv. minst ett år i förväg innan turneringen ska starta.

Valve:s nya regler förtydligar många frågetecken kring förra årets nya regler, men skapar också nya. Det framgår inte om organisatören eller Valve har verkställande makt när det kommer till avstängningar för fusk eller matchfixing.

Dessutom kommer det innebära omfattande förändringar för organisatörer som ESEA. Detta kan ha konsekvenser för gräsrotslag som spelar i ESEA:s ligasystem. Idag delar ESEA ut över 800 000 dollar per år i prispengar i sitt ligasystem. Formatet kommer antingen behöva ändras rejält för att räknas som en rankad turnering, eller så kommer prispotten gå ner för att tillåtas som orankad turnering.

Läs även

#1(Med 0 svar)
17 juli 2024 kl 11:23
Axelious
Tror det blir bra?
#2(Med 2 svar)
17 juli 2024 kl 11:49
Gopher666
Jag fattar inte riktigt men dödar inte detta totalt ny lag som behöver spela för att komma up på rankingen? Hur ska ett nytt lag få spela nån turnering?
#3(Med 1 svar)
17 juli 2024 kl 12:27
quacke
Om du är ett helt nytt lag utan ranking så måste du spela in dig i turneringar via öppna kval, som fortfarande kommer finnas. Sen när du är där så spelar du ju matcher som kommer räknas till din ranking.

Hur lätt eller svårt det blir att ta sig in i rankingen beror på hur många öppna kval arrangörerna bestämmer sig för att ha i sina turneringar. Valve har inga krav på minimum eller så. Worst case så gör INGA öppna kval och då kommer vi ha exakt samma team i rankingen konstant. Men det tror jag inte.

De enda turneringarna vi redan vet formatet på är BLAST, som bara kommer ha öppna kval på fyra platser till sin "Open"-turnering. Resten kommer vara helt baserat på ranking.
#4(Med 0 svar)
17 juli 2024 kl 14:53
Gopher666
Tack för förklaringen... Är inte övertygad om att det här är en bra ändring
#5(Med 0 svar)
17 juli 2024 kl 18:46
Darcuz
Lite krångligare än vad jag trodde. Men får se hur det utspelar sig
#6(Med 0 svar)
17 juli 2024 kl 22:05
CelahiR
Hmm, så det kommer fortfarande gå att kvala till majors via öppna kval?
Du måste vara inloggad för att kommentera.