Valve presenterar regeländringar från och med 2025
Valve presenterade sent igår kväll ett dokument vid namn "Tournament Operating Requirements" där spelutvecklaren detaljerar exakt hur en turnering ska gå till för att dess matcher ska räknas på Valve:s egen ranking.
Det har tidigare varit känt att från och med 2025 så är Valve:s egen ranking den enda rankingen som får användas för att skicka turneringsinbjudningar till olika lag. Redan i år kommer rankingen tillämpas för att dela ut inbjudningar till Majorn. Nattens uppdatering beskriver mer i detalj hur inbjudningsprocessen kommer gå till och vilka typer av olika turneringar som tillåts.
Till att börja med gör Valve skillnad på "rankade" och "orankade" turneringar. En rankad turnering kommer behöva licens som godkänns av Valve och behöver följa regler för vilka lag som deltar och hur de kvalar dit, men Valve tillåter också s.k. orankade turneringar med vissa restriktioner.
Matcher som spelas i orankade turneringar kommer inte räknas till Valve:s ranking. Dessutom får inte deras prispott per turnering överskrida 100 000 dollar och om organisatören håller i flera turneringar på ett år får den totala prispotten inte överskrida 250 000 dollar. De flesta turneringsorganisatörer på en lägre nivå, som ex. ESEA, ligger idag redan över detta strecket och kommer behöva ansöka om att sina turneringar blir rankade och följa reglerna som krävs.
Valve definierar också tre typer av rankade turneringar: "Tier 1", "Tier 2" och "Wildcard". För Tier 1-turneringar krävs det att organisatören bjuder in lag från världsettan och nedåt, att minst sexton lag deltar och att minst åtta lag spelar i huvudturneringen. Det är alltså fortfarande tillåtet att bjuda in lag till ett mellansteg som ett stängt kval eller en play-in.
Tier 2-turneringar får bara bjuda in lag från plats 9 på rankingen och nedåt. Båda typer av turneringar får också, men behöver inte, hålla öppna kval för att tilldela vissa eller alla sina platser. Dessutom måste båda typer av turneringar skicka inbjudan till 1.5 gånger antalet lag som kommer delta. Med andra ord måste man till en turnering med 16 deltagare bjuda in 24 lag.
Man kan dock också i en Tier 1- eller 2-turnering ha "Wildcard invites". Valve tillåter två Wildcard-inbjudningar per åtta inbjudningar som följer rankingen. Bara vissa lag räknas som Wildcards dock – kravet är att tre av spelarna på laget måste ha varit rankade bland de åtta bästa lagen i världen, eller ha vunnit en Tier 1-turnering, någon gång de senaste 12 månaderna.
Notera dock att detta inte gör turneringen till en Wildcard-turnering. För var tredje Tier 1-turnering en organisatör håller i får de också hålla en Wildcard-turnering. I en sådan turnering får ett valfritt antal Wildcard-inbjudningar delta men måste kopplas till de tidigare Tier 1-turneringarna.
Exempel: Om en organisatör håller i två globala Tier 1-turneringar, en asiatisk Tier 1-turnering och en amerikansk tier 1-turnering så måste var fjärde Wildcard-inbjudan inkludera två globala wildcards, ett asiatiskt wildcard och en amerikansk wildcard.
Till sist meddelar Valve också att framtida turneringar kommer behöva annonsera sina turneringsdatum mycket tidigare. Det innebär bland annat att större turneringar måste annonsera sina datum, prispott, lokal osv. minst ett år i förväg innan turneringen ska starta.
Valve:s nya regler förtydligar många frågetecken kring förra årets nya regler, men skapar också nya. Det framgår inte om organisatören eller Valve har verkställande makt när det kommer till avstängningar för fusk eller matchfixing.
Dessutom kommer det innebära omfattande förändringar för organisatörer som ESEA. Detta kan ha konsekvenser för gräsrotslag som spelar i ESEA:s ligasystem. Idag delar ESEA ut över 800 000 dollar per år i prispengar i sitt ligasystem. Formatet kommer antingen behöva ändras rejält för att räknas som en rankad turnering, eller så kommer prispotten gå ner för att tillåtas som orankad turnering.