NIP, ESL och Major-turneringar är veckans tema

Panelen: Vad hände med NIP?

ESL:s kalender för nästa år och en utökad Major? Dust2 Sveriges redaktion ger sina åsikter.

Återigen har vi haft en spännande vecka med två mindre LAN-turneringar med svenska deltagare. NIP har bombat ur Elisa Masters i finska Esbo och både Sangal och Fnatic har haft starka prestationer i RES Regional Champions i Belgrad i Serbien. Dessutom har vi fått flera större nyheter om hur Counter-Strike-scenen kommer se ut under 2025.

Som vanligt ställer vi frågor till vår redaktion om hur sporten utvecklas och de svenska lagen presterar. Vad tycker du? Tyck till på våra sociala medier och i kommentarerna, samt i läsarfrågan längst ner i artikeln!

I veckan fick vi se NIP ta en tung förlust mot JANO, ett lag med två pensionerade spelare, i LAN-turneringen Elisa Masters. Kort och gott – vad hände?

hallonkraem – INHOPPARE!! Vill man ju egentligen bara skriva. Det såg bra ut mot B8 trots den dåliga starten. Jag tror man ska vara rädd för att överreagera på detta resultat. Man ska vinna mot JANO även med inhoppare. Vi får se i Svenska Cupen hur NIP ser ut med en riktig femma på LAN.

quacke – Jag tror inte man ska stirra sig blind på NIP:s förlust. De har spelat sex HLTV-kartor med MisteM och ingen av dem har spelats med maxster i laget. Sen tror jag JANO som kanske inte är särskilt samspelta blir svåra att spela mot bara för det är lite random. Ge det tid.

L4rZ – Ärligt talat vet jag inte, kan bero på press och stress, att spela med stand-in kan vara en faktor men känns som att NIP i allmänhet underpresterar väldigt ofta.

sigglor – Det blev väl en stor omställning när maxster inte kunde spela som planerat. Däremot tycker jag att NIP trots det ska kunna ta ett lag som JANO. MisteM är ju också väldigt ny i konstellationen så man får ge det lite tid. Tålamodet börjar dock ta slut snart, dags att visa vad ni går för NIP!

ESL annonserade hela sin kalender för 2025 i veckan. Flertalet turneringar kommer enbart ha plats för inbjudna lag och det kommer spelas väldigt få kval. Hur tror ni det kommer påverka CS-året 2025?

hallonkraem – Jag älskar att partnerligorna försvinner. I teorin ska detta göra det mer öppet men så blir det inte helt 2025. Alla arrangörer satsar mer på att bjuda in direkt och det är tråkigt. Jag vill se fler kval och mer kaos. Det som är positivt är att andra arrangörer som PGL och StarLadder kommer tillbaka. Med fler turneringar så blir det fler möjligheter men fan vad vi behöver fler turneringar med kval.

quacke – Blandade känslor. Å ena sidan är det synd, öppna kval är roliga och ger större möjligheter för lag som rör sig uppåt. Å andra sidan kommer vi ha skiften i de lägre skikten i rankingen också. Är man ett lag som konstant kommer sist – exempelvis Evil Geniuses de sista åren – så kommer man halka ur och ett nytt lag tar ens plats. Inga öppna kval krävs för det.

L4rZ – Rikigt tråkig förändring då det kommer bli betydligt svårare att ta sig in på rankingen när alla turneringar inte är rankade längre. Plus att kvalen till ESL turneringar var roliga att följa och gav möjligheten för nya lag att spela Tier 1- och Tier 2-turneringar.

sigglor – En grej kan ju vara att det blir svårare för de små lagen att bli ”större”. När mindre lag i kvalen till exempel skrällar mot de stora lagen får ju publiken upp ögonen för lagen, och de får fler fans.

En rapport från HLTV.org avslöjade i veckan att Majors kan komma att expanderas till 32 lag med ytterligare ett Swiss-steg. Vad tycker ni om det?

hallonkraem – ÄLSKAR att det blir fler lag i Majorn. HATAR att kval försvinner mer och mer. Jag har redan skrivit en arg krönika om varför öppna kval behövs och jag står fast vid det. RMR-turneringarna är dessutom de roligaste och mest känslosamma som finns. Mer kval! Och för att avsluta: hitta på något annat format. Vi kan inte ha tre jävla swiss-grupper. Det är för mycket.

quacke – Jag har velat ha 32 lag i Majorn länge. Det får det att kännas som ett riktigt VM. Men att vi eventuellt blir av med regionala kval samt at vi får ett nytt Swiss-steg känns tveksamt enligt mig. Hade hellre sett en annan lösning, kanske med två parallella Swiss-steg som leder in i topp 16, eller dylikt.

L4rZ – Det är både bra och dåligt. Fler lag i Majorn = fler möjligheter, dock blir det mindre prestigefullt, fler stickers och mer pengar till mindre lag, vilket kan hjälpa dem att hålla sig vid liv. Der blir det en lång turnering för lagen på lägsta steget som kan behöva spela upp till 33 kartor CS för att ta sig till finalen.

sigglor – Roligt med fler lag i Majorn, men jag gillar upplägget som det är nu. En till Swissgrupp blir för mycket.

Läsarfrågan: Vill ni se att Majors utökas till 32 deltagare?

Majoriteten av er röstade på att MOUZ skulle vinna IEM Rio, men det blev istället 47,6% av er som fick rätt då NAVI vann turneringen. Veckans fråga handlar om nästa års Major – vill ni se fler deltagare i årets största turnering?

Rösta i vårt inlägg på X!

Läs även

#1(Med 1 svar)
19 oktober 2024 kl 20:05
Gopher666
Årets mest intressanta tävling blir ju svenska cupen. Tveksamt om nip lyckas vinna den...
#2(Med 0 svar)
19 oktober 2024 kl 20:10
quacke
Känns som NIP kan förlora mot de flesta lagen i cupen. Men de ska också vinna mot allihop. Så det kommer nog bli riiiktigt spännande.
Du måste vara inloggad för att kommentera.