Fler lag kommer få ta del av BLAST-kakan under 2024.

BLAST planerar expansion med fyra nya partnerlag

Trots att partnerprogrammen försvinner 2025 expanderar danska arrangören.

I augusti meddelade Counter-Strike:s utvecklare, Valve, att turneringsarrangörer som ESL och BLAST inte skulle få fortsätta med sina partnerskapsprogram efter 2024. Programmen finns för att världens topplag får vissa garanterade platser i arrangörernas turneringar, och även får ta del av deras omsättning.

Trots detta beslut har BLAST, som nyligen fick en ny partner i Cloud9 efter Evil Geniuses sålt sin plats, nu annonserat att fyra nya lag kommer ta del av turneringskretsen under programmets sista år. Detta efter att budgivningen för EG:s plats visat att det fortfarande fanns många organisationer med intresse av att bli partners.

De fyra expansionsplatserna kommer få inbjudan till BLAST Groups, precis som övriga partners, men kommer inte få ta del av arrangörens omsättning under 2024. Därför säljs platserna till ett relativt billigt pris – budgivningen startar vid 350 000 dollar. Över tre miljoner kronor kan verka dyrt för inbjudan till två turneringar, men jämför med de 900 000 dollar som Cloud9 påstås ha betalat för sin plats.

Exakt vilka lag som tar del av platserna är ännu inte avgjort, men de nya medlemmarna kommer annonseras innan Spring Groups. Turneringen börjar om ungefär en månad, den 22:a januari, och blir startskottet för säsongen 2024.

Läs även

#1(Med 6 svar)
23 december 2023 kl 20:12
CelahiR
Ska bli så skönt när det påhittet försvinner
#2(Med 5 svar)
23 december 2023 kl 20:45
quacke
Håller med.

Något jag hade missat när nyheterna kom var att Valve inte bara tog bort partnerskapen, men också att *alla* turneringar måste ge ut inbjudningar baserat på Valve-rankingen eller öppna kval. Mycket intressant tycker jag, men känns nästan lite extremt, speciellt för tier 2-scenen.
#3(Med 0 svar)
23 december 2023 kl 22:34
PadsCraft
Jag tycker definitivt Valve rankingen behöver finjusteras! Kan komma att bli värsta pannkakan om inte Valve sköter detta snyggt nu tror jag dessvärre…
#5(Med 3 svar)
24 december 2023 kl 06:28
CelahiR
Ja det baseras på prispengar. Så t2 kommer få jaga turneringar Som erbjuder tusenlappar medan T1 kan spela 1 turnering i halvåret för att behålla topp ett. Överdriver en smula men lite så kommer det vara. Men då kommer iofs T2 lagen att pracca sönder och i teorin kan scenen bli oerhört tajt till slut
#7(Med 2 svar)
24 december 2023 kl 17:44
quacke
Tror det är gott och blandat på det beslutet. Bra att ta makt från ESL och BLAST i det avseendet, men negativt som du säger iom. att ranken är baserad på prispengar.

Det känns på många sätt som ett beslut som bara tar hänsyn till elitnivån. Tänk till exempel en turnering som European Pro League. Om dom då vill bjuda in lag som t. ex. Godsent eller Sprout, måste dom isåfall inte bjuda in exakt alla lag rankade högre än dem på Valve-rankingen, och helt enkelt hoppas att dom tackar nej?

I praktiken hade Valve troligen inte brytt sig om en mindre turnering så dom kommer nog undan. Men i teorin känns det som det kan bli lite mer huvudvärk för vissa mindre arrangörer.

Också invitational-turneringar? Där samtliga lagen är inbjudna? Om man håller ett litet LAN med 8 lag i Serbien och vill bjuda in de 8 bästa lagen i Balkan, måste man då också bjuda in samtliga i världen innan dem? Eller räcker det med att begränsa sitt sökande till Balkan bara?
#8(Med 1 svar)
24 december 2023 kl 20:51
CelahiR
Fler frågor än svar helt enkelt. Men än är cs2 ungt och spelreglerna otestade. 2024 ska bli intressant på fler än ett sätt :)
#9(Med 0 svar)
25 december 2023 kl 00:45
quacke
Kommer bli bäst!
#4(Med 0 svar)
24 december 2023 kl 00:45
AFFE
Lite bättre kan den bli men den är ändå inte dålignu skulle jag inte säga
#6(Med 0 svar)
24 december 2023 kl 11:02
Darcuz
Dyyyrt
Du måste vara inloggad för att kommentera.