Fuskarna i Yalla! Cup använde sig av väldigt enkla medel

Intervju med fuskare: "Det är en helt annan värld när man fuskar"

Spelarna bakom fuskskandalen i Yalla! Cup tog ett snack med Dust2 Sverige.

Att det fuskas i Counter-Strike är allmänt känt. Alla har vi säkert någon gång stött på en fuskare i våra egna matcher. Man ställer sig kanske frågan – varför väljer man att fuska i datorspel?

Det förekommer också fuskande på tävlingsnivå. För bara några månader sedan blev Joel "joel" Holmlund avstängd av Akros antifusk precis innan en match i en CCT-turnering. Anklagelser florerar också på andra håll i proffsscenen.

För några veckor sedan förekom fuskande i två av deltävlingarna till Yalla! Cup, en turnering arrangerad av Publiclir och Svenska E-sportförbundet. Klippen från turneringen klipptes senare ihop till en YouTube-video som fått nästan 2000 visningar.

I turneringen användes ingen extern antifusk-programvara, utan bara spelets inbyggda Valve Anti-Cheat som är allmänt känd för att vara enkel att kringgå. Detta var Dust2 Sverige först att rapportera om.

Kort efter att Dust2 publicerat uppgifter om turneringens bristande säkerhet blev vi kontaktade av fuskarna. De erbjöd sig att berätta mer om deras bakgrund som fuskare och hur det gick till i turneringen. Ludvig "quacke" Nilsson satt ner med de tre fuskarna. Deras namn har censurerats som "Adam", "Bertil" och "Cesar", men de nickar egentligen något annat.

"Vi är en grupp som fuskar" inleder Adam när vi ställer första frågan. "Vi är runt 10 stycken som fuskar sedan fem år tillbaks, om inte mer."

Gruppen som Adam, Bertil och Cesar är del av är en större Discord-community som fuskar på Esportal. Discord-servern ska ha över 500 medlemmar. Medlemmarna fuskar mest för skojs skull.

"Jag började 2017-2018 någon gång, bara för det var tråkigt att spela vanligt" berättar Bertil. "Man hade liksom gjort allting och det är en helt annan värld när man fuskar, typ."

Varför man väljer att fuska just på Esportal är till stor del för de tycker plattformen misskött sig och gjort det för enkelt, enligt Adam.

"På Esportal är det ju lite av ett skämt, om man säger så. Eftersom vi hoppar runt och spinbottar där."

"På Esportal är det ju en helt annan sak. De har byggt upp en hemsida som en gång har varit bra, men sen har de gjort den sämre över tid" säger Bertil. "Då har det blivit en rolig grej, som ett 'fuck you' typ, att visa att vi kan spinbotta om vi vill."

"De har prioriterat helt fel. Det är ett gratisfusk som folk sitter med, som varit oupptäckt i tre år. Koden har varit ute hur länge som helst, du hade kunnat hitta detta utan problem. Folk som har noll koll på fusk hade kunnat sitta och vrålfuska med det. Det upptäcktes först för två veckor sedan..."

Men vad är det egentligen som skiljer Esportals antifusk most till exempel Faceit eller Akros?

"Faceits antifusk kan läsa av hela din dator ordentligt, på riktigt djup nivå. Esportals är någon form av påhittad grej. Den gör det 'typ' och flaggar saker den inte tycker om. Sen får de sitta manuellt på kontoret och kolla, vad är det den har flaggat eller vad är det här för människa?" säger Bertil.

"Det går typ att starta antifusket på luren, utan att ha den på datorn" fortsätter Adam. "Det är typ på den nivån."

"Det nya VAC som släpptes den här månaden är faktiskt bättre än Esportals antifusk, skulle jag säga" berättar Bertil. "På det nya VAC är det helt omöjligt att spinbotta. Den är bara igång på Premier och det är en AI som lär sig känna igen fuskare."

"VAC går inte djupt in i din dator över huvud taget. Man kan ha 'kernel'-fusk som går rätt in i din dator och det är hur lätt som helst att få tag på. Man kan säga att VAC är väldigt ytligt."

De tre medlemmarna fuskade i deltävlingarna till Yalla! Cup. När vi frågar varför berättar Adam att det beror på att bristen på antifusk.

"Just eftersom att de endast använde VAC" säger Adam. "Det är som att bjuda in fuskare."

"Vi såg att det var väldigt många som vi kände igen från Esportal som skulle spela" fortsätter Bertil. "Det var bara en väldigt rolig grej."

Kommande deltävlingar i turneringen kommer använda sig av Akros antifusk. Följdfrågan väger därför tungt – kommer de fortsätta försöka fuska i turneringen?

"Nej, vi kommer inte kunna använda det som vi använde förut" säger Bertil. "Vi hade nog kunnat vara med ändå, men det orkar man inte hålla på med."

Sverige har genom Esportal, till skillnad från många andra länder, länge haft ett populärt matchmaking-alternativ som används främst av andra svenskar. Det svagare antifusket innebär dock att det blir betydligt mycket enklare att fuska på Esportal än Faceit och gruppens fuskande blir därför ganska begränsat till just Sverige. Men, även på Faceit pågår fusk till stor del på hög nivå.

"Om man använder Esportal som plattform, som är vanligt för svenska turneringar, så är det uppenbart mycket lättare att komma undan med fusk än i utländska ligor, som Faceit, där man har ett bättre anticheat" berättar Cesar. "Standard för Sverige är ju att det mesta spelas på Esportal."

"Jag har ändå varit 3000 ELO på Faceit" säger Bertil. "Senast jag ens rörde Faceit så mötte jag en fuskare. Man måste ha lite mer koll när man letar fusk till Faceit och vara beredd att lägga ner, typ 12000 kronor, plus 4500 för hårdvara, för att ha radarfusk. Det är nog det absolut vanligaste på Faceit."

"Han som var rank ett på Faceit (Wonderful_Y, reds. anm.), han körde bara radarfusk. Han åkte på att hans firmware var utdaterad. Då upptäckte Faceit honom, för de lägger faktiskt ner resurser på att söka igenom sånt. [På tävlingsnivå] är det nog inte lika vanligt, men det förekommer nog då och då, men de som spelar på hög nivå är ju där för de är bra."

Som drivande bakom en sådan här stor community har man såklart mycket kontakter. Bland annat vet Bertil om ett antal professionella spelare som har anknytningar till fuskrelaterade cirklar.

"Det finns två som har anknytningar till fusk och några som har anknytningar till spinbots och sådana fusk" säger Bertil. "Sen finns ju joel också som åkte fast."

Ja, joel ja. Efter att joel stängts av på Akros så har han hela tiden hävdat att det skulle vara en falsk avstängning, något som Akros själva motsätter sig. Även den här gruppen är ganska säkra på att det är en korrekt avstängning.

"Det är rätt sällsynt att en anticheat flaggar för något som inte stämmer" säger Cesar.

"När vi håller på att jävlas med Esportal-support säger vi saker som att 'det var vårt GTA-fusk som triggade avstängningen'" säger Bertil. "Det händer inte. Hans bann var rätt."

Dem av oss som haft oturen att möta en fuskare några gånger när vi spelar datorspel undrar kanske hur det känns för fuskaren själv, moraliskt. Det har den här gruppen inga problem med att svara på.

"Jag tycker inte det är roligt att lägga ner 25000 timmar på att kasta smokes" säger Bertil. "Förlåt, men jag tycker inte det är kul. Jag tycker det är roligare att hoppa runt och ha kul. Man är ingen 'basement-dweller' bara för det."

"Nej, jag tror fan inte det" säger Adam när vi frågar om det är något som tar emot. "Jag skyller på [Esportal]."

"Har du ett problem med det kan du stänga ner skiten, det är bara pixlar" säger Bertil. "Om man tar det här för seriöst, då tycker jag faktiskt lite synd om människan."

Läs även

#1(Med 0 svar)
19 oktober 2024 kl 15:09
krulletmeister
Vilka pajasar
#2(Med 1 svar)
19 oktober 2024 kl 15:22
Darcuz
Jätteintressant intervju, det har ni lyckats med! Till själva ämnet tycker jag att det är tragiska människor som behöver ett fusk för att bekräfta sig själva.

Återigen en bra och intressant intervju. Hoppas ni kan göra liknande intervjuer om andra ämnen!
#5(Med 0 svar)
19 oktober 2024 kl 15:28
quacke
Intervjuer är jätteroliga att både göra och läsa! Letar konstant efter ämnen man kan rikta in sig på. Tips uppskattas! Tack!
#3(Med 1 svar)
19 oktober 2024 kl 15:23
Aebexz
Bra skrivet ludde!
#4(Med 0 svar)
19 oktober 2024 kl 15:27
quacke
Tack Albin!!
#6(Med 0 svar)
19 oktober 2024 kl 16:09
CelahiR
Superkul och intressant intervju! Tråkigt med sådana människor bara :(
#7(Med 1 svar)
19 oktober 2024 kl 21:12
Mansson
Bra skrivet Ludvig! :)
#8(Med 0 svar)
19 oktober 2024 kl 22:33
quacke
Tack Agabong!!!!!
Du måste vara inloggad för att kommentera.