Ska du starta som T eller CT? – du har troligen gjort fel

Ska man egentligen börja på T- eller CT-sidan?

När du spelar Counter-Strike så får, eller ditt motståndarlag, ett val. Ska du börja på T- eller CT-sidan. Traditionellt sett har man oftast sagt att CT-sidan är den sidan du ska starta på. Detta för att den ofta ses som den lättare sidan. Du behöver bara stå still och hålla en vinkel medan de på T-sidan måste springa in i dig och göra val.

Men detta verkar inte vara fallet. Den tidigare Ninjas In Pyjamas-analytikern Danny "mahone" Hsieh har tillsammans med Leetify kollat på detta. De har tittat på över en miljon Premier-matcher. Där visar statistiken att de som börjar på T-sidan vinner 51.1% av matcherna medan de som startar på CT-sidan vinner 48.9%.

Detta är också faktumet på alla kartor. De visar upp att just nu är Anubis, Dust2, Ancient och Inferno T-kartor medan Mirage, Vertigo och Nuke är CT-kartor. Trots detta så är det fortfarande bättre att starta på T-sidan på varenda karta. En stor anledning till detta kan vara att den första pistolrundan vinns 55% av gångerna av T-sidan.

Men hur ser det ut för proffsen? Mahone kollade på åtta turneringar och även där var det bättre att starta på T-sidan. De kollade även på CS:GO. Där var faktiskt 50-50. Men i Counter-Strike 2 så är bättre på T-sidan. Om du vinner de tre första rundorna i CS2 har du 73% chans att vinna medan i CS:GO var det endast 50% chans. Detta beror troligen på skiftet från MR15 till MR12.

Läs även

#1(Med 0 svar)
14 augusti 2024 kl 15:21
CelahiR
Jahadu, så matchen är statistiskt sett redan avgjord vid 0-3/3-0? Häftigt xD
#2(Med 0 svar)
14 augusti 2024 kl 16:31
ovztR
99% utav dom lagen som startar T i bo3's har ju den som pick då motståndaren som inte valt t.ex mirage i första kartan vill starta CT.
#3(Med 0 svar)
14 augusti 2024 kl 18:27
Darcuz
nämen sedärja
Du måste vara inloggad för att kommentera.