Panelen: Har hampus gjort rätt val?

Fick alex tillräckligt med tid och är MR12 egentligen bättre än MR15?

I veckan har vi sett stora transfers när Hampus "hampus" Poser gått med i Johnny Speeds samtidigt som Gareth "MisteM" Ries ersatt Alejandro "alex" Masanet som IGL i NIP. Dessutom har Alex "poiii" Nyholm Sundgren slagit världsrekord i antalet kills på ordinarie speltid i CS2, samt Anubis-kartan mellan Fnatic och M80 blev den längsta CS2-kartan någonsin.

Dust2 Sveriges redaktion ger återigen sina tankar på veckans händelser. Vad tycker du? Tyck till i vår omröstning och dela med dig av dina tankar på X!

Veckans stora bombnedslag kom när hampus gick till Johnny Speeds och gav upp sin lön i Bleed för att få spela med det bästa helsvenska laget. Är det rätt drag och hur kommer det påverka laget?

hallonkraem – Med tappet av chawzyyy kändes det tungt att faktiskt få en ersättare med samma nivå. Men istället för en "vanlig" spelare får de Sveriges bästa IGL. Jag tycker det säger otroligt mycket om Johnny Speeds att hampus väljer att gå ifrån en lön för att spela med dem. Allt vi behöver nu är en organisation för att laget ska kunna funka långsiktigt.

quacke – Det är en klar uppgradering för Johnny Speeds, men det innebär också att även hampus behöver köpas ut när Johnny Speeds väl förhandlar med organisationer. Å andra sidan – kanske laget blir mer attraktivt att signa när hampus är med?

L4rZ – Svårt att säga, men finns ju flera perspektiv. Viktigaste perspektivet är väl vad hampus känner, känns som han verkligen vill spela med svenskar och av den anledningen han gör detta valet. Om hans motivation att spela med internationella lag har minskat och han längtar tillbaka hem är det absolut en rimlig anledning anser jag.

Klart löneförlust är en negativ faktor för honom, men kanske det betyder mindre för honom jämfört med att viljan satsa på Sverige och försöka höja kvaliteten på svensk CS. Det kanske är rätt beslut eller inte. Det är svårt att veta i förväg.

sigglor – Egentligen vill jag nog se hampus spela runt mer i de större, internationella organisationerna. För Johnny Speeds tror jag däremot att detta är helt rätt drag, ett redan bra lag som får tillskott av en spelare som hampus, som dessutom verkar vara väldigt taggad på att spela i ett helsvenskt lag. Jag är mycket förväntansfull över att se hur långt de kan ta sig.

Även NIP gör ändringar med bänkningen av alex, som ersätts av MisteM. Fick alex tillräckligt mycket tid?

hallonkraem – Jag gillar alex och tycker att han har gjort det bra i NIP. Men något har saknats. alex har gjort det bra med mindre men jag tror att en yngre IGL kan få laget att spela en CS som kan fungera bättre i dagens meta. Jag är positiv till beslutet!

quacke – Visserligen har alex fått nästan ett år med NIP, men de gjorde en total ombyggnad som bara färdigställdes för fyra månader sedan, inklusive ett tränarbyte. Fyra månader är för kort tid för att utvärdera en IGL fullt ut enligt mig. Men, å andra sidan vet ju NIP mer än mig och har troligen sett att något är fel med laget, plus har MisteM redan imponerat på mig i ATK och Young Ninjas.

L4rZ – Ja, det tycker jag. Var inte särskilt imponerad med värvningen från början och förtroendet ökade något med tiden men det känns som kvaliteten inte ökade mycket under tiden. Klart det är svårt att säga vad som är en rimlig tid men tror ändå det var dags. Tråkigt att se han lämna men känns som förändringar behöver ske.

sigglor – Det är olyckligt att saker inte riktigt klaffat för alex och NIP, men jag tror och tycker att det är rimligt att göra en förändring, speciellt med tanke på NIP:s utsatta mål att vara i toppen i början av 2025.

Det har också varit en vecka av världsrekord – Fnatic och M80 spelade den längsta kartan i CS2 med slutresultat 34-37 och poiii slog donks nyligen satta världsrekord på antalet kills i ordinarie speltid. Är MR12 ett bättre format för CS än MR15?

hallonkraem – Jag var kritisk direkt när skiftet hände och är fortfarande lite kritisk. Jag tror att i sin stora helhet så är det bättre med MR12, speciellt om man ska spela själv. Men MR12 måste vara döden för BO1. Pistolrundorna blir nu för viktiga för att avgöra en match på bara en karta. Visst, vi måste ha kvar det i öppna kval men inte i Majors. Ta bort det nu.

quacke – Jag trodde inte jag skulle tycka om MR12 men älskar det. Jag kan spela och se så många fler CS-matcher nu med de kortare matchlängderna. För en gångs skulle är bäst-av-fem-finaler faktiskt något jag tycker om också.

L4rZ – Jag tycker MR12 är bättre än MR15. Anledningen är kortare matcher, där varje runda är mer viktig och misstag straffas hårdare, vilket ger större potential för upsets vilket gör esporten mer spännande. Kortare matcher öppnar upp för fler potentiella tittare och öppnar upp för fler BO3:or. BO1:or är dock mindre bra i MR12 då matcherna blir betydligt mer random än i MR15.

sigglor – Det är svårt att inte låta nostalgin med MR15 påverka vad man tycker om MR12. I början kändes det såklart ovant och konstigt, men ju mer tiden gått tycker jag att det är ett bra format. I tävlingssammanhang blir det mer spännande, där varje runda känns ännu mer viktig. Problemet är som nämnt ovan när det spelas BO1s, där matchresultat kan bli väldigt intetsägande.

Läsarfrågan: Bara en svensk är kvar i ESL Pro League – kan Brollan vinna ESL Pro League?

Lämna ditt svar på X!

I förra veckans "Panelen" frågade vi er om Sebastian "dex" Samuelsson skulle skriva på för Eyeballers. Än så länge är dex fortfarande på prov och har haft 0.99 i genomsnittlig rating på nio matcher, varav tre slutade med vinst. Ungefär 61% av er läsare trodde att vi kommer se dex skriva på för det röd-vita laget.

Läs även

#1(Med 1 svar)
14 september 2024 kl 19:02
koaaN
Tycker hampus gjorde rätt val, om än en chansning. att sitta bänk och lyfta lön tar en inte framåt i karriären och kazzad sa väl även att han skulle va dyr att köpa ut, så kanske hade tagit lång tid för hampus att hitta ett nytt hem. även som "enbart" utlånad har han ju nu världens chans att visa vad han går för, där en eventuell organisation kan ta upp ett helt lag, kanske sveriges bästa tillomed.
#3(Med 0 svar)
14 september 2024 kl 20:15
Aceris
Han hade aldrig blivit bänkad om han inte valt att lämna själv. Kassad och hampus kom bra överens och han ville gärna fortsätta jobba med hampus.
#2(Med 4 svar)
14 september 2024 kl 20:08
CelahiR
Jag tror att dex och jocab skriver på för eyeballers:)
#4(Med 3 svar)
14 september 2024 kl 20:32
matte90
Inte Delle?
#7(Med 2 svar)
15 september 2024 kl 08:47
CelahiR
Nej han spelar vidare för lilmix vilket jag tycker talar för att han inte passat in i eyeballers. Men det är bara min magkänsla 🤷‍♂️
#9(Med 1 svar)
15 september 2024 kl 17:25
matte90
Okej jag tror det blir Delle och Dex.
#10(Med 0 svar)
15 september 2024 kl 20:29
CelahiR
Okidoki, men jag hoppas vi får se fler spelare testa :)
#5(Med 0 svar)
14 september 2024 kl 21:11
Darcuz
Mr12 är goat
#6(Med 0 svar)
14 september 2024 kl 21:51
krulletmeister
Hampus är enligt mig en av världens bäst IGLs, en av få som kan skjuta hårt och leda lag bra. Hoppas och tror verkligen detta va det sista som behövdes för att få hela JS signade
#8(Med 0 svar)
15 september 2024 kl 08:48
CelahiR
Hampus har definitivt gjort rätt btw. JS är Sveriges bästa lag och så fort en organisation vågar satsa på dom kommer dom bana väg. Med dom pengarna han tjänat i bleed torde han ha en ordentlig buffert dessutom. Det kommer heller inte råda brist på lag som vill ha hampus efter hans kontrakt går ut.
Du måste vara inloggad för att kommentera.